Ook het IJburg College krijgt een schoolagent

Het IJburg College krijgt dit schooljaar wekelijks bezoek van een schoolagent. De politie wil hierdoor de samenwerking met de buurt verbeteren.

Het IJburgcollege. Beeld Floris Lok
Het IJburgcollege.Beeld Floris Lok

Het gaat volgens schoolleider Nico Moen om een pilot zonder directe aanleiding. 'Het initiatief komt vanuit de politie. Die zag het als een interessante proef om het contact tussen leerlingen, de buurt en de politie te verbeteren,' zegt Moen.

Het is de bedoeling dat de schoolagent iedere donderdag langskomt en beschikbaar is voor vragen en dilemma's van scholieren. Het zal voor iedereen, ook voor de agent, wennen zijn.

Moen: 'Hij zal nog moeten ontdekken waar onze leerlingen behoefte aan hebben. Zijn functie zal zich in de loop van de tijd vanzelf verder ontwikkelen.'

De schoolagent zal zijn tijd verspreiden over de twee vestigingen van het IJburg College en moet vooral op de schoolpleinen en in de wandelgangen een aanspreekpunt worden voor leerlingen.

Het is niet voor het eerst dat er politieagenten op Amsterdamse scholen rondlopen. Op dit moment loopt een soortgelijke proef af bij het Mundus College in Nieuw-West. Die school is positief over de resultaten.

De aanstelling van een schoolagent bij het Huygens College in West was wel het gevolg van onrust op de school en overlast onder buurtbewoners.

Daar greep de gemeente begin 2013 in. Van een dergelijke situatie is op IJburg echter geen sprake, benadrukt Moen. 'De situatie ligt hier heel anders, de gemeente heeft er niets mee te maken.'

De aanwezigheid van de schoolagent op het IJburg College zal voor kerst door politie en schoolleiding worden geëvalueerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden