Ook Frankrijk zegt bewijs gifgasaanval te hebben

Satellietbeelden tonen aan dat de aanval met chemische wapens in Syrië op 21 augustus is uitgevoerd vanuit gebied dat onder controle is van de regering. Dit heeft een Franse regeringsfunctionaris maandag gezegd.

Lichamen van Syrische slachtoffers van de gifgasaanval. Beeld reuters
Lichamen van Syrische slachtoffers van de gifgasaanval.Beeld reuters

De aanval was massaal en gecoördineerd. De oppositie zou daartoe niet in staat zijn geweest, aldus de zegsman. De Syrische regering zou het gebied waar de aanval is uitgevoerd, vervolgens hebben gebombardeerd om sporen uit te wissen.

De Amerikaanse regering zei vorige week al bewijzen te hebben dat het Assad-bewind achter de aanval zat.

De Franse regering zal het parlement niet laten stemmen over acties tegen Syrië, zei de voorzitter Elisabeth Guigou van de buitenlandcommissie van de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, maandag. President François Hollande heeft zich na de vermoedelijke gifgasaanval van bijna 2 weken geleden uitgesproken voor militaire acties tegen het regime van Assad. Volgens de grondwet is hij opperbevelhebber van de strijdkrachten en kan hij tot militaire interventies besluiten. Hij hoeft het parlement niet te raadplegen, maar moet het wel binnen 3 dagen inlichten. Slechts als de militaire interventie langer dan 4 maanden duurt, heeft hij goedkeuring van het parlement nodig.

Uit opiniepeilingen blijkt dat ongeveer twee derde van de Fransen tegen een militaire interventie in Syrië is. Daarom drongen verscheidene afgevaardigden van oppositiepartijen de afgelopen dagen aan op een stemming in het parlement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden