Ook Foppe gelooft in ijsbad

Het ijsbad wordt al een paar jaar door de hockeysters gebruikt. Foto ANP Beeld
Het ijsbad wordt al een paar jaar door de hockeysters gebruikt. Foto ANP

Toen Ryan Babel vorig jaar zijn eerste wedstrijd voor Liverpool had gespeeld, kon hij in de kleedkamer zijn ogen niet geloven. Een bad vol ijs! De trainers eisten dat hij er minimaal vijf minuten in ging staan, maar de aanvaller vond het zo koud dat hij het liefst trainingsbroek én sokken aanhield. Inmiddels weet de jonge aanvaller niet beter. Want niets verdrijft de afvalstoffen in de spieren zó snel als een noordpoolmassage.

Babel kan zich gelukkig prijzen dat hij zijn doop al heeft gehad, want de komende weken moeten ook de olympiërs van Foppe de Haan eraan geloven. De Willy Wortels van DSM hebben voor de Nederlandse voetballers en hockeyers een revolutionair koelbad ontwikkeld, waarvoor geen iglo aan smeltend ijs meer nodig is.

Speciale units koelen het water (achthonderd tot negenhonderd liter, goed voor acht personen) binnen twee uur tot tien graden. De units zijn mobiel en kunnen straks door heel China worden meegesleept.

Een duik in het ijsbad wordt straks van nationaal belang, want vooral de voetballers staat een slijtageslag te wachten. Niet alleen het klimaat (boven dertig graden, hoge luchtvochtigheid) en de smog zijn afmattend, ook het wedstrijdschema is moordend. Er is slechts drie dagen rust tussen de duels - minder dan tijdens een EK of WK - met vaak ook nog een vermoeiende vliegreis. Een roulatieschema is vrijwel onmogelijk: in elke selectie is slechts plaats voor achttien spelers, onder wie twee keepers.

De Haan wist dan ook niet hoe snel hij bij de wetenschap moest aankloppen om zijn blikveld te verruimen. De Friese coach sprak een hele middag met ex-powerlifter Jim McCarthy, de krachttrainingsgoeroe van schaatsploeg TVM, en oriënteerde zich bij de nationale hockeyploegen.

Hij kwam, zo zegt hij zelf, verrijkt terug. ''Ik ben nu 65, maar ik zou willen dat ik dit geweten had toen ik veertig was. Het is geweldig, die kruisbestuiving tussen de ene tak van sport en de andere."

De ontdekkingsreis leidde tot een programma dat de voetballers als in een laboratorium moet klaarstomen voor de olympische goudjacht. Elke speler mocht eerst op de sofa volgens het Action Type Model van oud-volleybalbondscoach Peter Murphy, dat inzicht biedt in hoe karakters in elkaar zitten. Daarna volgden een longfunctieonderzoek, testen in de klimaatkamer en fysieke proeven op het veld. Alle statistieken werden en worden tot op drie cijfers na de komma bestudeerd.

Wie in zijn vakantie teveel aan de wodkajus heeft gelurkt, valt genadeloos door het ijs. De Haan: ''Het is niet doorslaggevend geweest bij de selectie, maar het heeft wél meegespeeld. De groep die er nu staat, adopteert deze aanpak snel. Dat móét ook, want de arbeid-rustverhouding klopt straks in China van geen kant.

Dus wordt er werkelijk niks aan het toeval overgelaten. Kees Luijckx had last van zijn rug en kreeg in de intercontinentale vlucht naar Hongkong (elf uur) zaterdag prompt een luxestoel in de World Business Class.

Volgens de berekeningen moet iedereen minimaal zeven liter water per dag drinken. Gisteravond, tijdens de tweede training in heteluchtoven Hongkong (31 graden, gevoelstemperatuur 35 graden), lagen de koelvesten klaar. En er zijn zelfs medicijnen ingevlogen, met name tegen astma.

De Haan: ''Uit het longonderzoek bleek dat enkele jongens last zouden krijgen van hun luchtwegen. Er zijn hier extreme omstandigheden. We moeten ons tegen alles wapenen.'' Dat de Chinese partijbonzen vorige week hadden besloten alle medicamenten die naar doping ruiken bij de apothekers weg te halen, wist de coach niet. Maar geen nood. ''Onze dokter heeft de meeste koffers mee.'' (ROEL WICHE)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden