Update

Ook financieel directeur AkzoNobel ziek thuis

Weer een zieke in de top van AkzoNobel. Na het dramatische vertrek van topman Ton Büchner zit nu ook financieel bestuurder Maëlys Castella ziek thuis. Ze zal na herstel niet in het bestuur terugkeren. Wel benoemden  de aandeelhouders vandaag de nieuwe Akzotopman, Thiery Vanlancker.

Castella zal wel terugkeren in een hoge managementfunctie bij AkzoNobel. Beeld anp
Castella zal wel terugkeren in een hoge managementfunctie bij AkzoNobel.Beeld anp

Waar de vijftigjarige Française aan lijdt, wordt niet bekendgemaakt.

Dat haar ziekteverlof te maken heeft met ingrijpende maatregelen die AkzoNobel vrijdagmorgen bekendmaakte, inclusief een winstwaarschuwing, wordt door president-commissaris Antony Burgmans ontkend.

"Haar ziekte is zeer recent, maar er is geen relatie met de actuele gebeurtenissen. Dit is uit onze handen. Mensen worden nu eenmaal ziek en gelukkig worden de meesten ook weer beter."

Dat Castella, die in 2014 als financieel bestuurder aantrad, niet zal terugkeren in haar oude functie, heeft volgens Burgmans ook met haar ziekte te maken. "De timing van haar herstel is moeilijk in te schatten. We kunnen niet lang zonder cfo zitten, Maëlys heeft dat als eerste aangekaart."

Ze zal uiteindelijk bij Akzo 'in het management' terugkeren. Akzo is een zoektocht naar een nieuwe financieel topman gestart.

'Zeldzame situatie'
Het recente vertrek van Akzotopman Ton Büchner vanwege gezondheidsredenen hield wel duidelijk verband met de slopende overnamestrijd die dit voorjaar werd uitgevochten met het Amerikaanse PPG.

Burgmans benadrukt dat Castella's ziekte 'niet zozeer' een relatie heeft met arbeidsomstandigheden. "Dat twee bestuurders kort na elkaar ziek raken is bizar, maar beide gevallen zijn ongerelateerd."

Het concern is desondanks niet van plan de opzet van de raad van bestuur, die uit slechts twee leden bestaat, in de toekomstige opzet van AkzoNobel te veranderen. "We zullen het bestuur niet uitbreiden. Dit is een zeer zeldzame situatie die hopelijk zeldzaam zal blijven." Akzo wil zichzelf opsplitsen in een verf-lakbedrijf en de chemietak verzelfstandigen.

De nieuw topman Thierry Van­lancker combineerde de ziekmelding van de cfo vrijdagochtend met een winstwaarschuwing en de aankondiging van een reorganisatie bij 'verven en lakken', het hart van het concern.

Benoeming Vanlancker
Vrijdag is bovendien de langverwachte bijzondere aandeelhoudersvergadering. De aandeelhouders gingen daar vrijdagmiddag akkoord met de benoeming van Vanlancker als nieuwe topman. Daarnaast krijgen ze uitleg - maar geen stemming - over de weigering van AkzoNobel om met PPG over een overname te praten.

De grootste angel voor de aandeelhoudersbijeenkomst, de ruzie met horroraandeelhouder Elliott Advisors over de koers van het concern, werd vorige maand al knap door Vanlancker ontmanteld. Vorige maand werd een akkoord gesloten, waarin de juridische strijdbijl tijdelijk is begraven en Elliott zich achter de concernkoers schaarde.

Wat de aandeelhouder daarvoor in ruil heeft gekregen, is onduidelijk, maar de benoeming van twee nieuwe commissarissen houdt daarmee verband.

Castella (rechts) en Ton Büchner. Beide bestuurders zijn nu vanwege ziekte afgehaakt bij Akzo Beeld anp
Castella (rechts) en Ton Büchner. Beide bestuurders zijn nu vanwege ziekte afgehaakt bij AkzoBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden