'Ook familie De Roy van Zuydewijn bespioneerd'

De Nederlandse inlichtingendienst heeft niet alleen Edwin de Roy van Zuydewijn gevolgd, maar ook zijn familie. In een vertrouwelijke verklaring die in handen is van de Groene Amsterdammer is te lezen dat de ouders en zussen van De Roy van Zuydewijn zijn gevolgd voor het onderzoek over de affaire-Margarita in 2003.

Edwin de Roy van Zuydewijn Beeld anp
Edwin de Roy van ZuydewijnBeeld anp

Volgens het toenmalige hoofd van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), Guus Appels, werd de familie De Roy van Zuydewijn geschaduwd door agenten van een overheidsdienst.

Balkenende
In een brief van toenmalig premier Jan Peter Balkenende uit 2003 aan de Tweede Kamer over de affaire-Margarita was al te lezen dat Edwin de Roy van Zuydewijn in de gaten werd gehouden. Maar Balkenende zweeg over de passage waarin staat dat ook de 'ouders en zusters' werden gevolgd. Het is onbekend of de familie nog steeds wordt geobserveerd door geheime diensten.

De Roy van Zuydewijn was van 2001 tot 2006 getrouwd met prinses Margarita, het nichtje van prinses Beatrix. Hij leidt een teruggetrokken bestaan in Portugal en is bezig met het schrijven van een Engelstalig boek, dat onder meer gaat over zijn aanvaringen met prins Bernhard.

Eerherstel
Prinses Margarita - het nichtje van prinses Beatrix - en De Roy van Zuydewijn trouwden in 2001. In november 2006 scheidde het paar formeel. De vader van De Roy van Zuydewijn overleed in 1978, zijn moeder was in 71 jaar oud toen de afluisterkwestie in 2003 speelde. De Roy van Zuydewijn strijdt hij voor eerherstel en om duidelijkheid te krijgen over wie wanneer 'de lastercampagne' tegen hem is begonnen.

In een onlangs verschenen boek over prinses Beatrix schreef voormalig hoofdredacteur Pieter Broertjes dat prins Bernhard De Roy van Zuydewijn een 'verschrikkelijk type' had genoemd. 'Deze man is een vijandig projectiel dat onschadelijk moet worden gemaakt', zou hij tegen Broertjes hebben gezegd.

Jan Peter Balkenende Beeld anp
Jan Peter BalkenendeBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden