Ook Europese steun voor melksector

De Europese melksector kan ook rekenen op steun. Naast de Europese noodmaatregelen voor bederfelijke tuinbouwproducten komt er ook steun voor boter, bepaalde kaassoorten en magere melkpoeders. Dat heeft de Europese Commissie vandaag bekend gemaakt.

null Beeld anp
Beeld anp

De steun komt er omdat Rusland de invoer van alle Europese landbouwproducten heeft verboden. Het importverbod is een reactie op Europese sancties tegen Moskou wegens zijn bemoeienis en agressie in buurland Oekraïne.

Het is de bedoeling dat Europa gaat betalen voor de opslag van deze producten voor een periode van 3 tot maximaal 7 maanden. Wat deze opslag kost, is nog niet bekend. Dat moet de komende tijd duidelijk worden.

Voor boter en melkpoeder is het makkelijker te bepalen, maar voor kaas is het lastiger aangezien niet alle kazen goed opgeslagen kunnen worden, aldus Brussel.

Behoudend
De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) reageerde enigszins behoudend. Een woordvoerder van de brancheorganisatie stelde dat het uit de markt halen van producten de druk op de zuivelmarkt inderdaad kan verlichten. Maar ook voor de Russische boycot was al sprake van een daling van de zuivelprijzen in Europa. Het blijft volgens een woordvoerder van de NZO daarom afwachten tot Brussel verdere details van de regeling bekendmaakt, zoals de hoogte van de vergoedingen en de duur van de maatregel.

NZO heeft geen inschatting gemaakt van de mogelijke schade als gevolg van de Russische boycot. Zuivelondernemingen zijn zelf inmiddels druk bezig met het zoeken naar nieuwe afzetmarkten.

Volgens cijfers van de Europese Commissie bedroeg de Europese export van zuivelproducten naar Rusland in 2013 circa 2,3 miljard euro. Kaas was goed voor bijna 1 miljard hiervan. Eerder liet zuivelgigant FrieslandCampina al weten dat het gaat om 250 miljoen kilo Europese kaas voor Rusland. Hiervan zijn Nederlandse bedrijven goed voor circa 50 miljoen kilo.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden