Ook Europa gaat zoeken naar leven op Mars

Na de Amerikanen gaan ook Europa en Rusland zoeken naar sporen van leven op Mars. Samen sturen ze in 2018 een onbemand karretje naar de rode planeet. De verkenner zal gaten van 2 meter diep boren in het oppervlak, op zoek naar antwoorden op de vraag of er ooit leven op Mars is geweest en heel misschien nog steeds is.

Redactie
Vladimir Popovkin (rechts), directeur van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos schudt de handen van onder meer André Kuipers (midden) Beeld REUTERS/
Vladimir Popovkin (rechts), directeur van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos schudt de handen van onder meer André Kuipers (midden)Beeld REUTERS/

De ruimtevaartorganisaties ESA (Europa) en Roskosmos (Rusland) hebben donderdag een contract voor de missie ExoMars ondertekend. In 2016 is er een proefvlucht. Europa en Rusland willen daarbij de technieken voor de reis naar en de landing op Mars testen. Ook wordt er dan een satelliet in een baan rond Mars gebracht. Die gaat meten hoeveel gassen zoals methaan er in de dampkring van de planeet zijn. Methaan kan van vulkanen komen, maar ook van microben, minieme organismen die mogelijk onder het Marsoppervlak leven.

Rusland levert de raketten voor de beide vluchten naar Mars. Europa ontwikkelt de satelliet en de lander die in 2016 naar Mars gaan en de verkenner die in 2018 gaat rondrijden. Nederland is één van de 14 Europese landen die meedoen aan de missie.

De ESA werkte tot nu toe samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, maar die stapte vorig jaar uit het project. De NASA heeft al enkele verkenners op Mars rondrijden. Een daarvan, de Curiosity, heeft ontdekt dat er ooit leven mogelijk is geweest op Mars. In een rots zijn namelijk de elementen zwavel, stikstof, waterstof, zuurstof, fosfor en koolstof gevonden, maakte de NASA deze week bekend. Die elementen zijn de bouwstenen van leven op aarde.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden