Ook een brug(getje) over het Noordhollandsch Kanaal

Er komt niet alleen een brug over het IJ, maar het college van burgemeesters en wethouders heeft ook besloten dat er een nieuwe brug over het Noordhollandsch Kanaal moeten komen.

De brug moet in de buurt van de huidige Willem-I-sluis komen. Beeld Peter Elenbaas
De brug moet in de buurt van de huidige Willem-I-sluis komen.Beeld Peter Elenbaas

De brug, die met zo'n 15 meter eerder een bruggetje is vergeleken met de brug over het IJ die 210 meter moet overspannen, moet in de buurt van de huidige Willem-I-sluis komen. Daardoor worden Eye en Overhoeks een stuk beter bereikbaar voor de gebruikers van de nieuwe brug over het IJ.

Vlak bij de Willem-I-sluis moet ook Metrostation Sixhaven worden toegevoegd aan de Noord/Zuidlijn. Dat station werd in 2003 wegbezuinigd, maar kan - als de metro eenmaal rijdt - zonder al te veel hinder alsnog worden aangelegd. Pas in 2020 volgt daarover een definitief besluit.

5,5 minuut sneller
Uit een verkennend onderzoek blijkt dat de nieuwe bruggen met name voor een snellere verbinding zorgen voor fietsers en voetgangers die reizen tussen het oostelijk deel van Noord en de oost- en zuidkant van Amsterdam. Zo is een fietser vanuit Buikslotermeer over de Javabrug ruim 5,5 minuut sneller in het oosten van het centrum.

De plannen voor de bruggen, het metrostation en de aankoop van extra veren gaat nu een inspraaktraject in. Voor de zomer wordt er een definitief besluit voorgelegd aan de gemeenteraad, waarna de voorbereidingen kunnen beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden