Update

Ook Eberhard van der Laan wil ruimer kinderpardon

Bijna de helft van alle burgemeesters in Nederland heeft aangegeven een ruimer kinderpardon te willen. Zeker 195 van de 403 burgemeesters hebben inmiddels een oproep aan staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) om de afgewezen aanvragen opnieuw te bekijken, ondertekend.

Een bord in de gemeente Bunnik met de oproep tot het tekenen van de petitie voor het kinderpardon. Het initiatief van burgemeester Hans Martijn Ostendorp krijgt inmiddels veel bijval van zijn collega's. Beeld anp
Een bord in de gemeente Bunnik met de oproep tot het tekenen van de petitie voor het kinderpardon. Het initiatief van burgemeester Hans Martijn Ostendorp krijgt inmiddels veel bijval van zijn collega's.Beeld anp

Donderdagmiddag waren er 135 ondertekenaars. Het initiatief kwam van burgemeester Hans Martijn Ostendorp van de gemeente Bunnik. Zijn oproep staat op de website van het zogeheten Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO).

Ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan steunt het initatief. Dat zei Van der Laan in gesprek met AT5: 'Ik ben het met het initatief eens, ik zal hem tekenen. Maar ik ben hierin geen koploper.' Van der Laan heeft enige tijd gewacht om zich over de kwestie uit te laten.
'Je bent burgemeester van Amsterdam, niet burgemeester van Nederland. Je moet je prioriteiten stellen. Amsterdam loopt soms voorop, bijvoorbeeld met de wietpas of de Vluchthaven, maar je hoeft niet altijd voorop te lopen.'

De oproep wordt gesteund door de burgemeesters van steden als Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Groningen, Arnhem, Breda, Amersfoort, Den Bosch en Heerlen. Ook oud-minister Hayo Apotheker (D66, burgemeester van Súdwest-Fryslân) en de oud-Kamerleden Hubert Bruls (CDA, Nijmegen), Francine Giskes (D66, Texel) en Jan Hoekema (D66, Wassenaar) staan op de lijst.

Raadsleden
Ook acht op de tien raadsleden in Nederland steunen een verruiming van het kinderpardon, zo blijkt uit een onderzoek van Gemeenteraad.nl onder 1449 raadsleden uit heel Nederland. Zij vinden dat hun burgemeester de oproep moet steunen.

De helft van de aanvragen voor het uit 2012 stammende kinderpardon is afgewezen. Dat betekent dat zo'n 600 kinderen terug zouden moeten naar hun land van herkomst. Om te kunnen blijven hadden zij de hele tijd onder toezicht van het Rijk moeten staan: kinderen die een tijdje onder toezicht van een gemeente hebben gestaan, kregen nul op het rekest. De burgemeesters vinden echter dat zij al helemaal zijn opgenomen in de Nederlandse samenleving en horen te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden