Ook doodgeboren kinderen straks in register opgenomen

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) hebben maandag toegezegd dat ook doodgeboren kinderen zullen worden opgenomen in de gemeentelijke basisregistratie.

Roos Schlikker Beeld Floris Lok
Roos SchlikkerBeeld Floris Lok

'Het. Is. Gelukt!' tweet Paroolcolumnist Roos Schlikker. Maandenlang maakte zij zich hard voor een wetswijziging. "We krijgen alles wat we wilden en meer," vertelt ze enthousiast. "Niet alleen zal de wens van ruim 82.000 mensen om levenloos geboren kinderen in de BRP op te nemen in vervulling gaan. Dit zal ook met terugwerkende kracht gebeuren en voor kinderen onder de 24 weken. Dat betekent dus dat de wijziging ook opgaat voor mijn dochter."

Geboorteakte
Wanneer de wetswijziging van start gaat, is nog onbekend. "Vanaf begin volgend jaar zullen ouders wel al een geboorteakte krijgen. Eerder kreeg je alleen een overlijdensakte. De aanpassing van de wet zal nog wel even duren. Geen jaren, maar een wetswijziging duurt altijd lang."

Eerder zag het er niet naar uit dat Plasterk en Van der Steur in zouden gaan op het verzoek. Waar de omslag vandaan komt, is ook voor Schlikker een raadsel. "Ik denk omdat we standvastig zijn geweest en veel media-aandacht hebben gehad. En er waren natuurlijk 82.000 handtekeningen, daar kan je niet omheen."

Euforisch
Hoewel de ministers weinig tegenargumenten voerden, had de columnist niet verwacht dat het zo snel zou gaan. "Maanden hebben we hier aan gewerkt. Ik had verwacht dat het allemaal heel taai en stroperig zou zijn. Tijdens het gesprek vroeg ik me ook steeds af: 'What's the catch?' Maar die is er niet. Het geeft me vertrouwen in de democratie. We hebben een wet veranderd! Ik voel me euforisch."

Lees ook Roos Schlikkers column: Dit jaar zou ze zeven zijn geworden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden