Ook dit jaar aan kop van de Canal Parade: de flyboarders

Een hoogtepunt als de Canal Pride is vanaf een flyboard nog net iets hoger. Stephan Krook (50) vliegt zaterdag voor de zesde keer - met zijn kinderen - voor de boten uit.

Noor Lagendijk
Een flyboard op de Prinsengracht tijdens de Canal Parade in 2014 Beeld ANP
Een flyboard op de Prinsengracht tijdens de Canal Parade in 2014Beeld ANP

Waar en hoe kun je leren flyboarden?
"Het is een soort snowboard die aan je voeten vastzit, met een slang die in het water hangt. Aan de zijkanten spuit het water in twee dikke stralen naar beneden, waardoor je omhooggeperst wordt."

"Mijn zoon Bo (23) en ik hebben het onszelf geleerd door af te kijken bij de uitvinder via YouTube. Nu geven we overal in Nederland les op open water. Je leert het al tijdens de eerste les; de gemiddelde tijd is zes tot zeven minuten voordat je stabiel kunt staan."

Hoe gevaarlijk is het? Vorig jaar bestond er toch twijfel of het wel veilig was voor de toeschouwers aan de grachten?
"We hebben vorig jaar aan een speciale commissie moeten laten zien hoe veilig flyboarden is. We toonden zelfs wat er zou gebeuren als de machine er bijvoorbeeld plotseling mee stopt. Je valt dan altijd naar beneden op de plek waar de slang uit het water komt, want die trekt je daar met vierhonderd kilo naartoe. De toeschouwers kunnen dus hooguit nat worden."

Jullie optreden tijdens de Canal Pride is gelijk ook het wereldrecord voor de langste flight. Hoe houdt u het zo lang vol?
"Uiteindelijk kunnen de bovenbenen verzuren, maar om dat te voorkomen moet je de benen steeds afwisselen. De hele parade doen wij de ene keer in 2,5 uur en de andere keer in 2 uur en 47 minuten."

Flyboarder Bo Krook tijdens een eerdere Canal Pride. Beeld  Bo Krook
Flyboarder Bo Krook tijdens een eerdere Canal Pride.Beeld Bo Krook

"Voor ons is het leuk om dit te blijven verbeteren; we hebben vorig jaar dan ook getracht het kanaal tussen ­Engeland en Frankrijk over te steken. Helaas werden we halverwege teruggestuurd, anders was dat een nieuw record geweest."

Moet je een goede conditie hebben?
"Ja, we trainen veel. Voor de lessen en de shows die we geven, trainen we weer. En als we een tijdje geen shows hebben, gaan we zelf het water op. In de sportschool doen we ook wel wat, maar we gaan vooral het water op."

Uw zoon Bo heeft tijdens de Canal Pride eens de selfie van het jaar gemaakt; die ging de hele wereld over. ­Zaterdag nog verrassingen in petto?
"Zeker, maar die ga ik nu niet verklappen natuurlijk. Mijn twee andere kinderen gaan dit jaar ook de grachten op, dat is wel heel bijzonder. Ginger (16) is al Nederlands kampioen junioren en Cris (18) doet een andere tak van flyboarden; hij is de Jetpack-master."

Volg alles over de Pride in ons speciale liveblog.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden