Plus

Ook dit is een escaperoom, maar dan buiten

Kraak in 2,5 uur een code tussen loodsen en zeecontainers in de Houthavens, dat is The Port Game. Een escaperoom, maar dan buiten. Afkomstig van de puzzelmakers van Sherlocked.

Bart van Zoelen
Volgens mij hebben we erg behoefte aan échte ervaringen, zegt Sherlocked. Beeld Rink Hof
Volgens mij hebben we erg behoefte aan échte ervaringen, zegt Sherlocked.Beeld Rink Hof

Om een nou niet meteen thuis te brengen raadsel tot een goed einde te brengen, rent havendirecteur Dertje Meijer rond een roeiboot. Koen Overtoom, operationeel directeur van het havenbedrijf, vertelt aan iedereen die het maar wil horen dat zijn team maar zes minuten nodig had voor een breinbreker waar eigenlijk een kwartier voor staat.

De puzzelmakers van Sherlocked, bekend van de escaperooms in de Beurs van Berlage en van De Wereld Draait Door, hebben het hem weer gelapt: ook hun nieuwste real life game maakt het kind in de deelnemers wakker.

En dat terwijl het bij The Port Game toch op het eerste gezicht gaat om een zeskampachtig buitenspel rond een loods in de Houthavens, heel andere koek dan hun eerdere spellen The Architect en The Vault. Die ontlenen hun spanningsboog aan respectievelijk het ontsnappen uit een hermetisch afgesloten kamer of het inbreken in een kluis. De beslotenheid en het unheimische gevoel dat vanzelf wordt opgeroepen, komen daarbij goed van pas.

Sherlocked
Bij The Port Game moet de opwinding helemaal komen van de met veel vernuft en technische snufjes opgezette raadsels. En van de tijdsdruk natuurlijk. "We zorgen altijd dat het nét niet kan binnen de tijd," zegt Victor van Doorn, als 'chief alchemist' één van de bedenkers van de enigma's.

"De moeilijkheid was dat we de sfeer maar voor een deel kunnen bepalen," zegt Tristan Hupe, die Sherlocked in 2014 oprichtte met Van Doorn en Micah Kessel. Daar staat tegenover dat ze het veel groter konden aanpakken - tot verrekijkers en zeecontainers aan toe. Kunnen ze toch in één zin uitleggen waar het om gaat als zaterdag de eerste bezoekers komen? "Het is onze beste escaperoom zonder muren," zegt Van Doorn.

Meer dan een spel
Het spel draait om een professor die een machine heeft ontwikkeld om duurzame energie draadloos te distribueren. Maar hij voorvoelt natuurlijk wel dat zo'n revolutionaire vinding in verkeerde handen kan vallen. Om misbruik te voorkomen heeft hij zijn machine afgeschermd met een code. Binnen twee uur de code kraken is alleen weggelegd voor de teams die met de beste bedoelingen aan het spel zijn begonnen. En eendrachtig samenwerken.

Want The Port Game is meer dan een spel. In het weekeinde draait het om vermaak, voor vriendengroepen die zich als team aanmelden. Doordeweeks kunnen bedrijfsgezelschappen ook kiezen voor een nabespreking door professionele trainers. Met opbouwende kritiek en feedback voor op de werkvloer. Hupe: "Het is een manier om naar jezelf te kijken als groep. Wie nam het voortouw?"

Zo moet het gezelschap zich een weg banen door een zeecontainer door panelen te verschuiven. "Daarbij komt het aan op ruimtelijk inzicht," zegt Van Doorn. Er zijn daarbij ook teamleden die van bovenaf kijken en het overzicht hebben. "Vaak ontpopt iemand zich als een soort held en zegt: ik doe het wel! Typisch iemand die te veel verantwoordelijkheid op zich neemt. Soms terecht, maar het kan er ook toe leiden dat hij zijn team demotiveert."

Parallel met de werkvloer
Bij een andere puzzel moeten ze een immens raderwerk precies zo afstellen als het voorbeeld aan de andere kant van waar de knoppen zitten. "Daarbij gaat het om beeldend vermogen, maar ook om communicatie. Weet je de boodschap compact en duidelijk over te brengen?"

De ­parallel met de werkvloer is niet ver te zoeken. "Hoe vaak er geen misverstanden optreden door koude communicatie, zoals door chatgesprekken en e-mail."

Dat komt allemaal spelenderwijs aan het licht, belooft Sherlocked. En zonder dat het er te dik bovenop ligt. Iedereen gaat op in het spel, zegt Hupe. "Het is een tussenuur voor volwassenen," zegt Kessel. "We gaan terug naar het tastbare van het echte spel.

Duurzame energie
"Dat geeft het iets oerkrachtigs," zegt Pim Schachtschabel, ook van Sherlocked. "Volgens mij hebben we erg behoefte aan échte ervaringen, nu we al twintig jaar in een schermwereld leven."

De haven wil met het spel belangstelling wekken voor de Houthavens en voor de overgang naar duurzame energie. Trendwatcher Martijn Aslander bracht Sherlocked en de haven bij elkaar. Hij ziet nog veel meer mogelijkheden voor spectaculair vermaak langs het Noordzeekanaal. "Waarom zou je miljoenen uitgeven aan een bezoekerscentrum bij de nieuwe sluis terwijl je bezoekers geld kunt vragen voor een game waarvan ze veel meer leren?"

Intussen maakt Sherlocked binnenkort misschien wel de oversteek naar Londen. "We zijn gevraagd door het Londense metrobedrijf om een concept te bedenken voor een van hun leegstaande stations."

Vijf andere Amsterdamse escaperooms, aanbevolen door Victor van Doorn.

- The Architect en The Vault, van Sherlocked zelf, in de Beurs van Berlage
- Logic Locks, Ferdinand Huyckstraat
- Claustrophobia, Foeliestraat
- Escape through time, Utrechtse­dwarsstraat
- Locked.Amsterdam, Nieuwe Hemweg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden