Column

Ook deze campagne zijn er al lepe kunstjes geflikt

Ruben KoopsBeeld Wesley van Zuthpen

De campagne voor de raadsverkiezingen is deze week echt begonnen en dat betekent voor de politieke fijnproevers weer een heerlijke tijd. Liefhebbers weten: niet de uitslagenavond op 21 maart, maar de reis ernaartoe is het interessantst. Want tussen alle obligate campagnebeloften door worden geweldige stunts uitgehaald.

Om meteen maar met de allermooiste stunt uit de recente geschiedenis te beginnen.

Die komt op het conto van de PvdA, toen het in 2014 in de laatste dagen van de raadscampagne niet meezat. Ineens verschenen er foto's van Femke van der Laan, die lachend PvdA-rode rozen stond uit te delen op de markt.

Saillant, want de razend populaire PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan mocht zich natuurlijk niet bemoeien met de verkiezingen, maar zijn vrouw had hij naar eigen zeggen niet aan een touwtje. "Ik kan mijn vrouw niets verbieden. Belachelijk dat hier een punt van wordt gemaakt," sprak hij met een grote grijns op zijn gezicht.

Campagnestunts hoeven overigens niet waar te zijn, om tot mythische proporties uit te groeien. Beroemd is de anek­dote over oud-wethouder Ernst Bakker (D66), op pad met de toenmalige partijleider Jan Terlouw. Het duo zag een schaap in de sloot liggen.

Terlouw wilde het dier terstond de kant op trekken, maar moest wachten tot Bakker de dichtstbijzijnde telefoon had bereikt. Hij belde niet de brandweer, maar een persfotograaf, zodat de heroïsche actie vastgelegd zou worden.

Inmiddels is Peter Burger aan de Universiteit Leiden gepromoveerd op het waarheidsgehalte van mythische anekdotes. De foto met het schaap heeft hij nooit gevonden...

Ook deze campagne zijn er al lepe kunstjes geflikt. Wat te denken van de woedende VVD-lijsttrekker Eric van der Burg, die z'n coalitiepartner en D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig onbetrouwbaarheid verweet tijdens het eerste AT5/Paroolverkiezingsdebat in januari?

Maar wie even terugdenkt aan 2014, weet dat de 'woede' van Van der Burg vooral tactisch is. Vier jaar geleden was PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst, toen toevallig ook de grotere coalitie­genoot van de VVD, de gebeten hond. Hij kreeg in debatten het keiharde verwijt om de oren dat hij een onkundige dromer was die geen verstand had van geld.

Van der Burg is de routinier van de raad, hij hanteert in verkiezingstijd de tactiek van de verschroeide aarde. Onderdeel daarvan is dat hij oude bond­genoten bruut laat vallen, ten gunste van oppositiepartijen. Zo staat de VVD na de verkiezingen in een goed blaadje bij een nieuwe meerderheid.

Een andere mooie stunt komt van de SP. Woedend waren inwoners van een huizenblok in Noord, dat in de toekomst mogelijk gesloopt wordt voor nieuwbouw. "Slopen, bezopen," zei SP-lijsttrekker Laurens Ivens erover.

Hij 'vergat' erbij te vertellen dat hij zelf als wethouder Wonen de medeopdrachtgever was van het document waarin de sloopmogelijkheden verkend werden. In de wandelgangen van de Stopera klinkt zelfs dat SP'ers deur-aan-deur zijn gegaan in het buurtje om bewoners op de hoogte te brengen, met voorgeschreven inspreekteksten onder de arm.

Om vervolgens in het college van b. en w. de plannen aan te passen en vlak voor de verkiezingsdatum te kunnen roepen: sloop is van de baan. Een beetje vals, maar het werkt wel.

De opmerkelijkste verkiezingsactie komt dit jaar, nu al, van de SGP. De orthodox-gereformeerde partij kondigde een eigen kieslijst aan in Amsterdam. Nota bene met een vrouw als lijsttrekker, controversieel in die kringen.

Op de achtergrond had de SGP maanden gesproken over samenwerking met de andere kleine christelijke partijen, CDA en ChristenUnie. Die zaten daar niet op te wachten, omdat samenwerking met de SGP in Amsterdam meer stemmen kost dan die oplevert.

Nu de partij toch meedoet, baalt vooral de ChristenUnie. De partij kwam in 2014 iets van 160 stemmen te kort voor een zetel. Hoe weinig de SGP ook scoort (plusminus 800 Amsterdamse stemmen in 2017), ze komen meestal van kiezers die eerder CU of CDA stemden.

Als die nu toch SGP kiezen, dreigen alle drie de christelijke partijen de kiesdrempel niet te halen. Dan zou de stem van christelijk Amsterdam voor het eerst sinds decennia niet langer in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn, met dank aan de SGP.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden