Schuim

Ook dat nog, wortels op een rij

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: presentatie Simple Smart BBQ.

Chef/auteur Julius Jaspers stopt met zijn restaurant en gaat kookboeken maken. 'Er zitten maar 24 uur in een dag.' Met zijn vaste fotograaf Dennis Brandsma.Beeld Schuim

In het voorjaar leggen vogels een ei en Julius komt met een nieuw BBQ-boek. De presentatie, best opvallend, vindt plaats op de stoep van de Hemonylaan.

Daar staat de Grill on Wheels, een houten boerenkar met drie Big Green Eggs en, als je dat graag wilt, tien uitklapbare barkrukken. Jaspers gebruikt hem ook voor foodfestivals.

Met lekkere trek geef ik hem een hand. Alleen, het is inmiddels ongenadig hard gaan regenen. Jaspers: "Straks wordt het droog en licht, zeggen ze."

Ik ga onder een strookje luifel staan. Het past net.

De deksel van een van de groene eieren gaat even open. Zie ik daar daadwerkelijk allemaal wortels op een rijtje? Ook dat nog.

Ruth Visser van de pr vraagt wat ik wil drinken. Een wijntje, dat is altijd lekker bij een BBQ in het voorjaar, maar die staat in de loods naast ons en dan moet ze drie meter door de stortregen, en daar ben ik iets te veel gentleman voor.

Ik kan best even wachten.

Jaspers is deze maand uit zijn drie restaurants gestapt om zich helemaal toe te leggen op andere activiteiten.

Kookboeken, juist. Daarom staat we ook hier op de stoep, vlak voor het atelier van Dennis Brandsma, zijn vaste fotograaf.

Visser, de schat, is alsnog op en neer gerend. Ik krijg witte wijn en gebbqde wortel, maar weer wel met pinda's en een soort chili-loempiasaus. Zo lust ik het ook.

Ik heb eens in Nexis, het grote krantenarchief, gezocht op het woord 'chili-loempiasaus'. Dat komt sinds 1992 maar zeven keer voor. Waarvan zes keer door mij.

Het is mijn bijdrage aan de Nederlandse journalistiek. Na vandaag zijn het er trouwens negen.

Jaspers komt checken hoe de gerookte zalm ervoor staat. Tegen zijn zoon Max, die de Green Eggs beheert: "Is het nagezouten, meneer Jaspers?"

Max: "Wie ben jij?"

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Een gemiddeld vader-zoon­gesprek.

Jaspers maakte al vijftien kookboeken, waarvan drie over BBQ. Waar staat de teller? "250.000?" zegt Jaspers. Daarbij likt hij even aan zijn wijsvinger en steekt die in de lucht.

Zijn BBQBijbel had eigenlijk zijn laatste BBQ-boek moeten zijn, maar het bleek dat een hoop mensen die hele Green Egg niet snappen, en daarom deze: Simple Smart BBQ.

"Ik beloof, dit is de laatste keer."

BBQ-auteur Jeroen Hazebroek vertelt over de moeizame relatie die Jaspers aanvankelijk met BBQ had, en hij met hem. "Ik dacht na onze eerste keer ook, stik er maar in. Maar inmiddels zijn we vrienden. Julius is een echte BBQ-man. Hij is one of us."

Uit zijn mond een bijzonder groot compliment. Jaspers neemt het ontroerd in ontvangst.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat presentatie Simple Smart BBQ
Waar op de stoep van de Hemonylaan
Wie Julius Jaspers, Dennis Brandsma, Arjan Weenink, Jeroen Hazebroek, Gertjan Kiers, Wessel Buddingh'
Wanneer maandag 30 april, 16.30 tot 18.30 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans heeft heerlijk geknibbeld

Jeroen Hazebroek (Het Kookvuur) met het eerste exemplaar. Hij ging eens met Jaspers naar het WK BBQ in Marokko. De organisatie was er met de prijzenpot vandoor.Beeld Schuim
Arjan Weenink en Ruth Visser van uitgeverij Carrera ­Culinair, culinair journalist Jacques Hermus en Gertjan Kiers (De Vleesbijbel). 'Je bbqt hier meestal in de regen.'Beeld Schuim
Michiel Deenik (The Roastroom), Ferry van Houten (Het Bosch) en Eric Winter, ceo DPA, maar vooral vriend van Jaspers en consument.Beeld Schuim
Zus Rooslinde Jaspers (Studio Bazar) en de man achter dat ding Wessel Buddingh', met Anouk Janmaat en Amber Eekhout, ook van Big Green Egg Europe.Beeld Schuim
De Big Green Egg brigade, Max Jaspers en Joep Schliekelmann, snijdt gebbqde wortels. En later zalm en pulled pork en wat niet.Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden