Ook cursus voor eerste hulp bij psychische nood

Wie iemand met een hartstilstand wil helpen, leert reanimeren. Maar hoe help je iemand die psychotisch of suïcidaal is? Ook voor psychische problematiek is er nu een cursus met eerste hulp.

null Beeld anp
Beeld anp

"Ik denk dat 95 procent van de mensen in Amsterdam depressief is," zegt Fatima in het Huis van de Wijk België in Nieuw Sloten in de pauze van de eerste bijeenkomst. "Ik ben zelf ook depressief. Als ik niet weet wat ik moet koken, of als ik de kinderen naar school moet brengen, voel ik me zó druk in mijn hoofd dat ik er depressief van word."

Als het goed is, heeft Fatima - ze wil haar achternaam liever niet in de krant - haar mening na de vierde en laatste cursusdag bijgesteld. Somberheid, gebrek aan vreugde en gedachten aan de dood zijn tekenen van een depressie, onrust over het bereiden van een maaltijd is dat doorgaans niet.

Geen behandelaar
De cursus Mental Health First Aid (Eerste hulp voor de geestelijke gezondheid) geeft niet alleen informatie over een depressie, maar biedt ook aanknopingspunten om te handelen. Hoe ga je om met iemand die suïcidaal is? Wat doe je als iemand psychotisch is? Hoe reageer je als je merkt dat iemand in zijn armen snijdt?

Mensen benaderen in plaats van ze te negeren is de eerste stap. Luisteren zonder oordeel is stap twee, en vervolgens is het zaak informatie te geven of ondersteuning te zoeken.

"Je wordt bij ons geen behandelaar of therapeut, maar leert snel wie je kunt inschakelen als het heel slecht met iemand gaat," zegt cursusleider Rian van Erp. "Dat kan via 113 zijn, een telefoonlijn voor mensen die suïcide overwegen. En als het heel acuut is, bel je met huisarts of crisisdienst."

Mental Healt First Aid is een van oorsprong Australische cursus. De bedenker, Betty Kitchener, had zelf een depressie en verwonderde zich over het gebrek aan kennis en kunde van haar 'gewone' landgenoten, terwijl die wel hulp konden bieden bij lichamelijke problemen. Inmiddels wordt de cursus in 23 landen gegeven.

In Nederland pikte een instelling uit Eindhoven het initiatief als eerste op. Prezens, een afdeling van GGZ inGeest, haalde de cursus naar Amsterdam.

Levensreddend
"We hebben de cursus al op een aantal plaatsen gegeven," zegt Marieke Beerthuis van Prezens. "In Haarlem gaven we les aan gemeenteambtenaren die onder meer uithuisplaatsingen doen. In principe is deze cursus voor iedereen."

"Het doel is net zo groot te worden als de EHBO-cursus. Ook Mental Health First Aid kan levens redden. Als je iemand zover krijgt om hulp te zoeken, voorkom je misschien een suïcide."

De cursus in buurthuis België wordt gesubsidieerd door ZonMw, een landelijke organisatie die de volksgezondheid wil verbeteren. Aangeschoven zijn dertien werknemers en vrijwilligers van buurthuizen. Vrouwen zijn in de meerderheid, maar wat betreft afkomst vormt het gezelschap een aardige afspiegeling van Nieuw-West.

Er is geen drempel om met Mental Health First Aid mee te doen, al is een goede kennis van het Nederlands een vereiste. Iedereen die zijn huiswerk maakt en vier keer aanwezig is geweest, slaagt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden