Ook CDA steunt zorgplan Van Rijn

De zorg voor ouderen en gehandicapten die 24 uur per dag hulp nodig hebben, kan wat de Tweede Kamer betreft vanaf 1 januari 2015 anders worden georganiseerd. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, SGP, de groep Bontes-Van Klaveren en 50PLUS-Klein stemde vandaag in met de plannen van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tijdens het debat over de langdurige zorg. Beeld anp

VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Senaat en zijn aangewezen op steun uit de oppositie om een voorstel erdoor te krijgen. D66, ChristenUnie en SGP hielpen eerder zorgtaken over te hevelen naar gemeenten en zorgverzekeraars. Donderdag deden ze dat opnieuw en nu gaf ook het CDA zijn steun aan de plannen.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer heeft zo haar twijfels bij de financiële onderbouwing van de zorgplannen. Maar ze zei ja, omdat ze vindt dat er op zorggebied stappen voorwaarts worden gezet, bijvoorbeeld omdat mensen meer zeggenschap krijgen over de zorg die zij willen. Van Rijn is blij met de bijval uit de Kamer. Hij gaf vandaag opnieuw aan dat hij van meet af aan heeft geprobeerd 'zo breed mogelijke steun' te krijgen voor alle veranderingen in de zorg. 'Hoe breder hoe beter'. De steun voor dit plan, verklaart Van Rijn zelf door erop te wijzen dat de Wet langdurige zorg 'vooral waarborgen geeft om de zorg aan de kwetsbaarste mensen te regelen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden