Ook buiten Amsterdam roep om safehouse voor LHBT-vluchtelingen

De omstreden Amsterdamse oplossing voor bedreigde homovluchtelingen maakt school: de PvdA Rotterdam bepleit aparte opvang voor de hongerstakers in Alphen aan den Rijn.

De groep vluchtelingen in Alphen aan den Rijn die afgelopen dagen in hongerstaking was om hun eis - een LHBT-safehouse - kracht bij te zetten. Ze hebben te maken met bedreigingen. Beeld Sandro

De tien LHBT-vluchtelingen in de noodopvang van Alphen aan de Rijn - zeven mannen, twee vrouwen, één transgender - eten weer. Ze hebben hun hongerstaking in de nacht van zondag op maandag afgebroken, na 2,5 dag zonder eten en drinken.

'Ze moesten echt weer eten,' zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support, een organisatie die vluchtelingen bijstaat die vanwege hun seksuele voorkeur hun vaderland hebben verlaten. 'Het was niet vol te houden. Een van de hongerstakers viel flauw.'

De tien LHBT-vluchtelingen (lesbisch, homo, biseksueel en transgenders) stopten met eten en drinken vanwege discriminatie, bedreigingen en geweld tegen homo's in de noodopvang. Een van hen zegt te zijn verkracht buiten de opvang.

'Onhoudbaar'
De groep is overgebracht naar de vrouwenafdeling. Dat is echter geen oplossing, zegt Kortekaas, want de pesterijen gaan daar gewoon door.
De eis van de ex-hongerstakers staat nog overeind: ze willen een safehouse voor LHBT-vluchtelingen, zoals in Amsterdam.

De PvdA-fractie in Rotterdam heeft het gemeentebestuur opgeroepen aparte opvang te regelen voor de groep uit de noodopvang in Alphen aan den Rijn. 'De situatie is dermate onhoudbaar dat safehouses een optie zijn,' zegt raadslid Fatima Talbi. 'Dan hebben ze een eigen plek waar ze even op adem kunnen komen.'

Ze pleit hiermee voor een Amsterdamse aanpak van het homogeweld in de noodopvang. Amsterdam heeft, als enige gemeente in Nederland, al safehouses ingericht voor LHBT'ers die in de noodopvang in Zuidoost mikpunt zijn van intimidatie en bedreigingen.

Eigen vleugel
De aparte opvang in Amsterdam is vooralsnog tijdelijk. In januari verhuizen de vluchtelingen naar een nieuw onderkomen in de Marnixstraat. De groep vluchtelingen krijgt in het voormalige verzorgingstehuis Groenhof een eigen vleugel.

Vorige week was er veel discussie over de Amsterdamse opvang. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Integratie) liet weten niets te voelen voor aparte opvang voor LHBT-vluchtelingen. Niet de slachtoffers, maar de daders moeten apart worden gezet, liet hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP gaat deze week opnieuw vragen aan Dijkhoff om de Amsterdamse oplossing met safehouses te omarmen.
Gesthuizen is gisteren langs geweest bij de noodopvang in Alphen aan den Rijn en heeft gesproken met de hongerstakers. 'Ik ben erg onder de indruk,' zegt ze.

Doelwit
Het Kamerlid heeft de vluchtelingen op het hart gedrukt aangifte te doen van geweld en bedreigingen. In de praktijk komen aangiftes nog weinig voor en dat moest snel veranderen, vindt ze. 'Anders kunnen we niets doen.'

Volgens Kortekaas van LGBT Asylum Support zijn LHBT-vluchtelingen overal in Nederland doelwit van pesterijen en intimidatie. 'In het noordelijk deel van Nederland begeleiden we al dertig LHBT-vluchtelingen die last hebben van homohaat - niet alleen in noodopvang, maar ook in asielzoekerscentra. Veel vluchtelingen vervelen zich rot en gaan treiteren. Homo's zijn dan al snel de klos.'

Philip Tijsma van het COC, dat opkomt voor de belangen van LHBT'ers, bevestigt deze trend. 'Het wordt erger. Het afgelopen halfjaar kregen we twee klachten. In de laatste paar weken vijftien, uit tien verschillende opvanglocaties. Mensen zijn getraumatiseerd en komen uit een land waar ze heel nare dingen hebben meegemaakt. Als ze dan hier binnen een paar weken het COC weten te vinden en een klacht indienen, moet je over een flinke drempel heen. Wij vinden het aannemelijk dat die vijftien klachten echt het topje van de ijsberg vormen.'

'Te vrouwelijk'
Het COC schat op basis van de asielcijfers dat er per week tachtig LHBT'ers naar Nederland komen. 'Mensen worden bedreigd en uitgescholden. We kennen een jongen die door een deel van de asielzoekers wordt gezien als te vrouwelijk. Ze spreken hem de hele tijd in de vrouwelijke vorm aan en zeggen dat ze hem wel eens even zullen pakken.' Ook LGBT Asylum Support en COC pleiten voor navolging van de Amsterdamse aanpak.

COA, dat de opvang regelt, kan geen cijfers geven over het aantal meldingen van incidenten door LHBT'ers, zegt woordvoerder Jan-Willem Anholts. 'Maar het komt vaker voor. Niet alleen bij LHBT'ers, ook bij bekeerde christenen en slachtoffers van mensenhandel. En er zijn gevallen van echtelijk geweld. Dat hoort bij de dagelijkse gang van zaken in de opvang en wij weten daarmee om te gaan. Onze boodschap aan iedereen die binnenkomt is duidelijk: homoseksualiteit is in Nederland normaal. En daar moeten ze het mee doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden