Update

Ook BovenIJ en OLVG doen mee met ziekenhuisstaking

Steeds meer medewerkers van ziekenhuizen en revalidatiecentra zeggen mee te doen aan de landelijke staking op 20 november. In Amsterdam doen het BovenIJ ziekenhuis en OLVG Oost en West mee aan de staking.

Ziekenhuismedewerkers hielden in oktober een lawaaiprotest bij het HMC Westeinde. Beeld ANP
Ziekenhuismedewerkers hielden in oktober een lawaaiprotest bij het HMC Westeinde.Beeld ANP

Welke afdelingen precies dichtgaan is nog niet bekend. Het OLVG meldt dat ze volgende week met meer informatie naar buiten zullen komen.

Zeker 82 instellingen sluiten op 20 november de deuren voor niet-spoedgevallen. Dat hebben de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn maandag gemeld.

Het Amsterdam UMC staakt niet, omdat de universitaire ziekenhuizen een aparte cao hebben. Ook het Antoni Van Leeuwenhoek ziekenhuis, dat zich specialiseert in kankerzorg en onderzoek naar kanker, doet niet mee. De meeste operaties tegen kanker zijn spoedgevallen en kunnen daarom niet wachten.

Actie voor een betere cao

De bonden kondigden de landelijke ziekenhuisstaking vorige maand aan. Toen schatten de bonden in dat minimaal de helft van de ziekenhuizen hieraan gehoor zou geven. Inmiddels klimt het percentage naar 90. De bonden voeren actie vanwege het uitblijven van een betere cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers. Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt.

De ziekenhuismedewerkers willen een goede structurele loonsverhoging in 2019 en een extra toeslag wanneer medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben tientallen ziekenhuizen in een estafetteactie 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten toen 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden