Han Lips

Ook boeven verdienen een advocaat. Toch?

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de documentaire Defending Brother No.2.

Defending Brother No. 2, NPO 2. Beeld -
Defending Brother No. 2, NPO 2.Beeld -

De Rode Khmer is geen sexy onderwerp - soit. En ja, jongeren die 40 dagen zonder seks gaan onder de bezielende begeleiding van Fajah Lourens, leveren ongetwijfeld makkelijk verteerbare hap-slik-weg televisie op. Maar is de regel niet: zware maaltijden eerder op de avond opdienen?

Hoe het ook zij, terwijl het merendeel van Nederland al onder de dekens lag, werd de tv-avond pas echt interessant met de documentaire Defending Brother No.2.

Ruim vijf jaar volgde Jorien van Nes de Nederlandse advocaten Michiel Pestman en Victor Koppe, die de uitdaging aangingen oorlogsmisdadiger Nuon Chea te verdedigen in een speciaal opgericht tribunaal in Cambodja.

Deze tweede man na Pol Pot staat terecht voor misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd tijdens het regime van de Rode Khmer in de jaren zeventig. Bepaald geen lieverdje, maar wie in het rechtssysteem gelooft, weet dat ­iedereen een advocaat verdient.

Al snel blijkt dat het rechtssysteem zoals de advocaten het gewend zijn, niet geldt aan de andere kant van de ­wereld. De overheidsbemoeienis gaat tot de premier van het land, Hun Sen; het maakt dat Pestman de handdoek vroegtijdig in de ring gooit.

Koppe blijft en graaft zich volledig in de dossiers en getuigenverklaringen in, maar merkt ook hoe moeilijk het is zijn onuitputtelijke inspanning een oorlogsmisdadiger te verdedigen te verklaren aan zijn omgeving. Niemand wil het horen.

Het zijn de vier eenzaamste jaren van zijn leven en als ook zijn pogingen de geschiedenis te herschrijven zonder verklaring terzijde worden geschoven, knapt er wat bij hem en pakt hij linea recta het eerste vliegtuig naar Amsterdam.

Zichtbaar geëmotioneerd moet hij concluderen: het recht werkt alleen als er geen politieke bemoeienis is die het in de weg staat.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden