Plus

Ook bij het Namenmonument geldt: er komt gedoe van

Voor de initiatiefnemers van een oorlogsmonument geldt een ijzeren wet: er komt gedoe van.

Een visuele weergave van hoe het monument er uit zal komen te zienBeeld -

Het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) leek zijn portie wel te hebben gehad met de lange en frustrerende zoektocht naar een geschikte plek voor het Namenmonument, maar er kon klaarblijkelijk nog wat bij.

Deze week meldde zich, via een interview in NRC Handelsblad, historicus Richard van de Velde die teleurgesteld liet weten dat zijn verzoek was afgewezen om de naam van een Jehova's Getuige op het monument te mogen kopen. Dit ondanks een mededeling op de website van het NAC over andere vervolgde groepen in de holocaust.

Jehova's
Dat laatste was misschien een aanleiding voor verwarring, maar het verzoek kenmerkt de strijd om erkenning van de verschillende slachtoffergroepen van nazi-Duitsland die zeventig jaar na de oorlog nog steeds woedt, en nog lang niet lijkt te zijn uitgeblust.

In het buitenland is de afgelopen decennia een wetenschappelijk debat gevoerd over de definitie van de holocaust.

Is die een exclusief Joodse aangelegenheid of moet hij worden verbreed tot bijvoorbeeld ook de politieke gevangenen, homoseksuelen, geestelijk en lichamelijk gehandicapten en andere groepen voor wie geen plaats was in het Derde Rijk.

Ook dat debat is nog lang niet afgerond, maar er is wel overeenstemming dat de Joden en de Roma en Sinti een speciale categorie vormen omdat zij werden vervolgd op raciale gronden met het nadrukkelijke doel deze groepen uit te roeien. Dat was bij voorbeeld bij de Jehova's Getuigen niet het geval.

Concurrentie
Het is een onsmakelijke discussie, omdat de compartimentering van het leed ongewild herinnert aan de categorisering die de nazi's zelf gebruikten om prioriteiten te stellen bij de vervolging en vernietiging van hun slachtoffers. Tegelijkertijd is een zekere mate van concurrentie tussen slachtoffergroepen een onvermijdelijke realiteit.

Er zijn wel een paar ankerpunten in het verhaal. Op de Dam staat het Nationaal Monument waar elk jaar op 4 mei alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

In het hele land zijn sinds de oorlog monumenten opgericht voor de herdenking van afzonderlijke groepen vervolgden of andere slachtoffers van het oorlogsgeweld. En ook dat is een zekerheid: daar komen er vast nog wel een paar bij, en ook daar zal gedoe over zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden