Ook beurzen Wall Street hard onderuit

Ook de Amerikaanse aandelenmarkten toonden vandaag donkerrode koersenborden. Tegenvallende economische cijfers verergerden de toch al heersende angst bij investeerders voor een wereldwijde recessie. De Amerikaanse beurzen volgenden hiermee de Europese, die eerder op de dag al in het rood sloten.

ANP/Redactie
De beursvloer van Wall Street. Beeld afp
De beursvloer van Wall Street.Beeld afp

De Dow-Jonesindex sloot 3,7 procent lager op 10.991 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 4,5 procent tot 1141 punten terwijl schermenbeurs Nasdaq 5,2 procent kwijtspeelde tot 2380 punten.

De recessievrees werd gevoed door een rapport van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Die schroefde zijn groeiverwachtingen voor de wereldeconomie drastisch omlaag, waarbij de VS en Europa 'gevaarlijk dicht bij een recessie' zijn aanbeland.

Zorgen over Europa
Beleggers verwerkten ook een bericht in The Wall Street Journal. De zakenkrant meldde dat de Amerikaanse centrale bank zich zorgen maakt over Europese banken die ook actief zijn in de VS. De Federal Reserve vreest dat het bankensysteem besmet raakt via deze divisies door de Europese schuldencrisis.

Woningverkopen
Voorbeurs werden tegenvallende woningverkopen bekendgemaakt. Die daalden in juli met 3,5 procent, waar economen op een stijging rekenden. Ook kwam de inflatie in juli op maandbasis hoger uit dan de voorspellingen van economen.

Banken
Bankaandelen waren in de Verenigde Staten, evenals in Europa, de gebeten hond. Zo verloor Bank of America 6 procent. JP Morgan Chase zakte 3,4 procent. Citigroup daalde 6,3 procent en Morgan Stanley 4,8 procent.

Ook Hewlett-Packard (min 6 procent) viel op. De handel in het aandeel werd tijdelijk stilgelegd na mediaberichten dat het bedrijf zijn pc-tak zou gaan verzelfstandigen en een grote overname in de planning heeft.

HP gaf uiteindelijk aan dat het 'alle opties' voor de pc-divisie overweegt en overnamegesprekken voert met het Britse Autonomy. Verder opende het concern de boeken over het derde kwartaal en verlaagde het de omzetverwachting voor de rest van het jaar.

De euro werd donderdagavond voor 1,4335 dollar verhandeld, tegen 1,4310 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 6,9 procent tot 81,56 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden