Ook betere controle op regionale vliegvelden

DEN HAAG - De beveiliging van regionale vliegvelden in Nederland wordt in navolging van luchthaven Schiphol aangescherpt.Medewerkers van de kleinere vliegvelden in bijvoorbeeld Rotterdam en Eindhoven moeten binnenkort ook altijd door een fysieke controle, evenals de spullen die ze bij zich hebben.

Een irisscan moet uiteindelijk voorkomen dat kwaadwillenden de beschermde zone van de luchthavens kunnen betreden. Zolang die scan niet is ingevoerd, worden toegangspassen van medewerkers dubbel gecontroleerd. Dat kondigde minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdagavond aan tijdens een debat met de Tweede Kamer over de beveiliging van Schiphol.

Aanleiding voor de discussie was een een reportage van SBS6 waarin undercoverjournalisten een nepbom in een KLM-toestel op Schiphol plaatsten. In reactie daarop werden de beveiligingsmaatregelen op de nationale luchthaven al aangescherpt. ''We zijn de regionale luchthavens niet uit het oog verloren'', zei Hirsch Ballin woensdag. De nieuwe maatregelen worden daar ''op de kortst mogelijke termijn'' ingevoerd.

De bewindsman wil daarnaast het onbevoegd betreden van delen van een luchthaven als misdrijf strafbaar te stellen. Nu is dat een overtreding. Door het als misdrijf te bestempelen, is het mogelijk iemand langer vast te houden en hogere straffen op te leggen. Hirsch Ballin steunde een pleidooi van de VVD hiervoor.

Volgens Fred Teeven van die fractie gaat van zijn voorstel een afschrikwekkende werking uit. Wat Hirsch Ballin betreft, zal de verzwaring niet alleen voor luchthavens gelden, maar ook voor andere ''vitale onderdelen van de infrastructuur''. De minister laat ook onderzoek doen naar de strafrechtelijke aanpak van medewerkers van Schiphol die hun toegangspas aan anderen ter beschikking stellen.

De oppositiepartijen uitten tijdens het debat stevige kritiek op de minister. Ze verwijten hem dat hij nu een reeks maatregelen neemt die al praktijk hadden kunnen zijn. ''Ik vind het schokkend dat vergaande maatregelen die al mogelijk waren nu pas worden genomen'', zei SP'er Jan de Wit.

Als voorbeeld noemde de oppositie de invoering van een irisscan ter controle van het personeel. De vorige minister van Justitie heeft in 2005 toegezegd snel zoveel mogelijk gebruik te maken van deze beveiligingsmethode. De irisscan is nog altijd niet overal op Schiphol in gebruik. Dat gebeurt per 1 juli dit jaar.

De SP en VVD hebben Hirsch Ballin gevraagd het pakket extra maatregelen uit te breiden en ook al het personeel dat de beveiligde zone van Schiphol verlaat te controleren, evenals hun bagage. De minister toonde begrip voor dat verzoek, maar wees het bij gebrek aan mankracht toch af. ''Dat is niet de allerhoogste prioriteit voor de veiligheid.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden