Ook basisschool in Culemborg gekort

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs zal binnenkort nog een school korten omdat die onvoldoende presteert. Foto ANP Beeld
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs zal binnenkort nog een school korten omdat die onvoldoende presteert. Foto ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs zal binnenkort nog een school korten omdat die onvoldoende presteert. Het gaat om een school die 'radicale vernieuwer' is.

''De situatie is er zodanig dat je je afvraagt of er nog wel onderwijs wordt gegeven,'' aldus de staatssecretaris woensdagavond in de Tweede Kamer. Daar vond een spoeddebat plaats over de islamitische school As-Siddieq in Amsterdam.

Zij deelde mede dat ze ook een andere, niet-islamitische school hard aan zal pakken. Eerst liet ze vallen dat dit een Vrije School betrof, later zei ze dat het 'een radicale vernieuwer' was.

De tweede school die wordt aangepakt, is De Nieuwe School te Culemborg. De Nieuwe School is een school met een vergaand vernieuwend onderwijsconcept.

De inspectie sloeg alarm over de school, waar leerlingen de volledige vrijheid hebben om hun eigen activiteiten te bepalen. ''Dijksma acht dit in strijd met bepalingen in de Wet op het Primair Onderwijs ten aanzien van het onderwijs dat een school behoort aan te bieden en de verplichte deelname aan het onderwijs,'' zegt haar woordvoerder.

De school heeft aangegeven wel aan de vereisten tegemoet te willen komen, maar volgens de onderwijsinspectie is nog nauwelijks vooruitgang geboekt.

De sanctie houdt in dat de bekostiging voor materiële instandhouding voor 44.000 euro wordt opgeschort. ''Deze opschorting laat de ruimte om de personeelskosten te dragen, zodat De Nieuwe School nog in de gelegenheid is om aan de wettelijke voorwaarden te voldoen.''

Dat moet op 15 oktober het geval zijn, anders vallen er hardere klappen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden