'Ook aparte opvang voor christelijke vluchteling'

Er moet ook aparte opvang komen voor de christenen die in opvanglocaties worden bedreigd door medebewoners. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie van D66.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer vindt het geen goed planBeeld anp

In die motie wordt behalve om speciale bescherming voor homoseksuelen ook om aparte opvang voor christenen en 'andere kwetsbare individuen' wordt gevraagd. D66 voegde de laatste twee groepen op het laatste moment toe. Ook christenen hebben het soms flink te verduren op de opvanglocaties.

De regering was niet zo erg voor aparte opvang, omdat die principieel niet strookt met het principe dat iedereen gelijk is. Daarbij moeten de daders worden aangepakt en zouden de slachtoffers niet moeten hoeven te wijken. Maar ze vindt het 'in een acute noodsituatie natuurlijk denkbaar' dat homo's, christenen en andere kwetsbare individuen apart en veilig worden opgevangen. Een Kamermeerderheid wil nu dus dat daar ook echt werk van wordt gemaakt. Het kabinet moet nu met een brief over de kwestie komen.

Regeringspartij VVD bleef faliekant tegen. Coalitiepartner PvdA is voor, maar benadrukt dat er geen aparte 'roze' centra voor homo's moeten komen. Het gaat de partij erom dat mensen in individuele gevallen elders op adem kunnen komen.

Daders
Oppositiepartij CDA vindt het geen goed plan. Kamerlid Mona Keijzer stelt woensdag in een debat voor om de dreigers en pesters maar apart te zetten, in de gevangenis in Vught die binnenkort leegkomt. De PVV stemde ook tegen: "Wij willen dat de daders uit Nederland worden verwijderd, dan hoeven de slachtoffers niet apart te worden gezet."

Homobelangenvereniging COC is gelukkig met het besluit. Ze pleit voor een tweesporenbeleid: daders van discriminatie moeten hard worden aangepakt en slachtoffers die daaraan behoefte hebben moeten apart en veilig kunnen worden opgevangen. Initiatiefnemer D66 vindt dat ook: "Daders mogen er absoluut niet mee wegkomen. Dat staat voor ons als een paal boven water. Als er ondertussen nog steeds een onveilige situatie is, dan moet je deze vluchtelingen veiligheid kunnen bieden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden