Ook Amsterdammer wil naar Rotterdam

Buitenlandse media wisten het al: Rotterdam heeft het. Reisgids Lonely Planet zette Rotterdam in 2015 in de top vijf van steden die je gezien moet hebben, een jaar eerder zette The New York Times de stad op nummer 10 van de lijst met 52 'places to go to'.

Roelf Jan Duin en Laura Obdeijn
Erasmusbrug, Rotterdam Beeld anp
Erasmusbrug, RotterdamBeeld anp

Ook steeds meer Nederlanders strijken neer in Rotterdam. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Rotterdam als enige grote stad een positief saldo binnenlandse verhuizingen kent. De bevolking van Amsterdam groeit weliswaar sterker door immigratie en geboortes, maar kent ook meer 'binnenlandse vertrekkers' dan nieuwkomers.

"Ja hoor, u mag mij feliciteren," zegt de Rotterdamse wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Ronald Schneider. Hij is trots op de aantrekkingskracht van zijn stad, die zich onder meer laat verklaren door de huizenprijzen. "Je krijgt hier gewoon meer vierkante meters voor je geld."

Snapt u de aantrekkingskracht van Rotterdam? Of juist niet? Laat het ons weten in de reacties onder dit bericht! (Reacties mvv volledige naam + woonplaats kunnen worden opgenomen in de krant.)

Bovendien weet de creatieve klasse Rotterdam te vinden. In wijken met een 'rafelrandje', die eind vorige eeuw nog zo achenebbisj waren dat geen hond er wilde wonen, strijken nu jonge creatievelingen neer.

Centrum
Maar ook het centrum van Rotterdam ondergaat een transformatie. Nadat de binnenstad was platgebombardeerd, werd het in de jaren vijftig opgezet als 'central business district': het centrum was om te werken, wonen kon in de buitenwijken.

Gevolg was dat je decennialang na 18.00 uur in het centrum van Rotterdam een kanonskogel kon afvuren zonder iemand te raken. "We willen nu juist dat meer mensen in de binnenstad gaan wonen," zegt Schneider. En dus verrijst de ene na de andere imposante woontoren.

'Hoe drukker, hoe beter'
Naast de aantrekkelijke huizenprijzen en de veelgeprezen architectuur - het Centraal Station, de Markthal, de wolkenkrabbers - lijkt de populariteit van Rotterdam ook samen te hangen met iets wat meer ongrijpbaar is, maar iedereen die een dagje in de stad doorbrengt zal voelen: de sfeer. Die is meer ontspannen, opgewekter zelfs. Dat er niet per jaar zeventien miljoen toeristen rondlopen, helpt ook.

Rotterdammers zijn oprecht trots op het succes van hun stad, waar in het door hen zo gehate '020' het geklaag nog wel eens de boventoon voert. "In Katendrecht, een voormalige achterstandswijk, hebben we nu de Fenix Food Factory. Daar is het elke dag hartstikke druk," zegt de zegsman van de wethouder. Druk? Levert dit dan geen gezeur op? "Natuurlijk niet, hoe drukker, hoe beter. Als je stad in puin heeft gelegen zeur je sowieso niet zo snel."

Lees ook dit artikel uit 2015 terug: 14 dingen die ze in Rotterdam wél hebben

Bevolkingsgroei in Amsterdam en Rotterdam Beeld Demi Idsinga
Bevolkingsgroei in Amsterdam en RotterdamBeeld Demi Idsinga

Amsterdammers die naar Rotterdam vertrokken

"De mensen zijn hier véél leuker. Je maakt veel gemakkelijker een praatje op straat of in de tram en ik kon opeens een huis kopen, tachtig vierkante meter met een tuin­tje. Het voelde als de jackpot."
Mandy Prins (42), projectleider in museum

"Ik woon in beide steden, maar de ruimte die hier is, die heb ik ­nodig. In Amsterdam is het altijd zo druk, het is er stressvoller, ­beklemmend soms. In Rotterdam ben ik thuis."
Niels de Jong (40), creative strategist

"Ik ging naar Rotterdam voor de liefde; die is over, maar ik ben
gebleven. Wonen is hier honderd keer voordeliger, er zijn goede scholen, er gebeuren veel nieuwe dingen. Ik mis eigenlijk weinig."
Evelien Bruins (30), online marketeer

"De stad heeft echt een andere sfeer. Het is meer een stad voor echte mensen. Nieuwe initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is heel leuk om daarbij te zijn."
Shana Bossmann (26), muziekstudent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden