Ook Amsterdam krijgt hinder van verbod rattengif

Beeld Beeld De Wilde Stad/ Frans Lemmens

Nederland kan vanaf 2023 rekenen op een massale muizen- en rattenplaag. Het gebruik van gif om die ­dieren te doden, wordt dan voor ­particulieren verboden, terwijl er nog geen goed alternatief is. Ook Amsterdam zal hiervan de gevolgen ondervinden.

Daar waarschuwt het Kennis- en ­Adviescentrum Dierplagen (KAD) voor. “Op het moment dat burgers niet meer in staat zijn zelf gif toe te passen, zijn ze veroordeeld tot klemmen en vallen. Die werken onvoldoende,” zegt directeur Bastiaan Meerburg van het KAD.

In 2014 maakte het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) bekend dat de verkoop van rodenticiden (gif voor muizen en ratten) verboden wordt voor particulieren. De reden hiervoor is dat de stoffen slecht zijn voor het milieu en het gif onder andere in roofvogels kan komen die er ziek van kunnen worden.

Roofvogels

Bedrijven gespecialiseerd in ongediertebestrijding mogen nog wel ­gebruikmaken van rodenticiden. “Het idee daarachter is dat zij veel beter geschoold zijn in het gebruik van gif,” zegt Meerburg. “Zij weten waar ze het moeten neerzetten, zodat de muizen en ratten doodgaan op plekken waar bijvoorbeeld roofvogels niet kunnen komen.”

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen geeft dan ook aan te begrijpen waarom het verbod wordt ingesteld. “Gif in het milieu is nooit goed. De ­regels zijn er niet voor niks, maar er moet wel een goede andere methode voor in de plaats komen.” Om dat te realiseren wil het instituut dat het rijk meer wetenschappelijk onderzoek laat doen naar hoe muizen en ratten succesvol kunnen worden bestreden.

De alternatieven – klemmen en muizenvallen – noemt Meerburg onvoldoende. “Iedereen zal in eerste instantie daarmee proberen de dieren te doden, maar het is een stuk minder effectief dan gif. Ratten komen bijvoorbeeld niet snel in klemmen.”

De onderzoeker maakt zich daarnaast zorgen dat mensen te lang wachten met het inschakelen van een professioneel bedrijf, mede door de kosten die hieraan verbonden zijn. “Een rat kan in één jaar 84 nakomelingen krijgen. Dan gaat het hard.”

Cijfers over het aantal ratten en muizen in Nederland zijn er niet. Dat het er steeds meer zijn, staat wel vast volgens het KAD. Elk jaar krijgt het meer klachten binnen van overlast.

Muizen in de keuken

In Amsterdam is afval, zeker in de dichtbevolkte gebieden, een van de oorzaken. Horecazaken hebben vooral te ­maken met muizen. Bij ­inspecties worden regelmatig sporen van muizen gevonden in keukens. Een professioneel bedrijf inschakelen is geen verplichting. “Maar we ­adviseren het wel altijd,” laat een woordvoerder NVWA weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden