Ook al was Wilson 'altijd al een beetje sloom', hij wordt gewoon geëxecuteerd

Tenzij het Amerikaanse Hooggerechtshof nog ingrijpt, zal de zwakbegaafde Marvin Wilson vannacht worden geëxecuteerd in de Amerikaanse staat Texas - en dat is volgens critici in strijd met een uitspraak van datzelfde Hooggerechtshof in 2002, waarin werd bepaald dat geestelijk gehandicapten helemaal niet ter dood mogen worden gebracht.

Sacha Kester
Archieffoto van een kamer waarin ter doodveroordeelden geëxecuteerd worden. Beeld anp
Archieffoto van een kamer waarin ter doodveroordeelden geëxecuteerd worden.Beeld anp

Dát Wilson zwakbegaafd is, staat buiten kijf. Volgens zijn familie was hij als kind al 'een beetje sloom'. Hij had moeite met de simpelste klusjes, zoals het strikken van zijn veters, het tellen van geld of het maaien van het gras. Als als jonge tiener stopte hij met school, waar hij altijd alleen maar problemen had gehad. Nadat hij zelf een kind had gekregen, zoog hij volgens zijn zus nog steeds op zijn duim.

Maar toen Wilson in 1992 terecht stond voor de moord op Jerry Williams, een politie-informant die hem zou hebben aangegeven wegens cocaïnebezit, is zijn verstandelijke beperking helemaal niet aangekaart door zijn advocaten. Ze waren bang dat de jury een 'debiele' moordenaar zó griezelig zouden vinden, dat ze alleen maar sneller de doodstraf zouden willen geven.

Die kreeg hij alsnog, en nadat hij 20 jaar in de dodencel heeft gezeten, zou Wilson vanavond de dodelijke injectie moeten krijgen. Ondanks die uitspraak van het Hooggerechtshof uit 2002, en ondanks de IQ-test die in 2004 is afgenomen, waaruit blijkt dat Wilson een IQ van 61 punten heeft.

'Het verstand van een kind'
'We hebben het hier over iemand met het verstand van een kind van zes', schrijft Paul Campos, een professor in de rechten aan de Universiteit van Colorado. 'We executeren geen kinderen van zes.'

Volgens de Texaanse aanklagers is Wilson echter een gehaaide drugsdealer die wraak wilde nemen op een man die hem bij de politie heeft verraden. Bovendien heeft het Hooggerechtshof nooit aangegeven wanneer iemand te zwak begaafd is om nog geëxecuteerd te mogen worden - dat moeten de afzonderlijke staten zelf maar bepalen. In Texas wordt hiervoor niet alleen naar het IQ gekeken, maar ook naar enkele maatschappelijke aspecten. Wilson heeft gewerkt als timmerman en had een vrouw en een kind: wat betreft de aanklagers allemaal argumenten dat hij niet volstrekt achterlijk kan zijn.

Het Hooggerechtshof zelf is eerder gevraagd om zijn uitspraken nader te definiëren, maar heeft dit tot nu toe altijd geweigerd. De enige andere persoon die Wilson nog kan redden, is gouverneur Rick Perry. De kans dat deze hem gratie verleent, is echter zo goed als nihil want onder Perry is een recordaantal ter doodveroordeelden geëxecuteerd. De cijfers: sinds de herintroductie van de doodstraf in de Verenigde Staten in 1976, zijn er in Texas 483 mensen ter dood gebracht, waarvan 245 onder Perry.

Perry, die sinds 2000 gouverneur is, en zich vorig jaar ook kandidaat stelde voor het presidentschap, is hier trots op. Tijdens een debat in september vorig jaar, werd hem gevraagd of hij ooit wakker had gelegen van het idee dat een van hen wellicht onschuldig was. 'Nee mijnheer, daar heb ik nooit mee geworsteld', luidde zijn antwoord, om daarna uiteen te zetten hoe iedereen die een misdaad heeft begaan, in Texas een eerlijk proces kan krijgen. 'Maar als je naar onze staat komt, en een van onze kinderen vermoordt, of een politieman (...), dan wacht je de ultieme straf, en dat betekent: je zult worden geëxecuteerd.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden