Column

Ook al is de ideologie uit marmer gehakt, een duurzaam baantje gaat voor

Die hele partij blijkt dus uit Ineke van Genten en Tofik Dibi's te bestaan; bedreven in het messenwerpen in de rug, maar dat niet alleen; als het slachtoffer bloedend ter aarde is gestort, haar fractiegenoten de ambulancebroeders expres weghouden en haar voorzitter nog een tango op hoge hakken op haar lijk danst, zegt iedereen dat ze 'dit niet verdiend heeft', en dat het 'een heel tof wijf' was.

Jolande Sap is slachtoffer van een gang-rape van haar eigen partij, want inmiddels is duidelijk dat 'enkele leden' naar de pers zijn gehold om eens flink over haar te roddelen. In Vrij Nederland, in NRC Handelsblad.

Zat het er aan te komen?

Ach, wanneer je als partij meer dan halveert, worden de dreumesen in de provincie nerveus, want ook al is een ideologie uit marmer gehakt, een duurzaam baantje gaat voor. En de dreumesen hebben meer dan geklaagd bij de chef: "Kan dit wel allemaal zo doorgaan?"

Maar hoe moet het nu verder met die partij?

Zouden er - behalve dan de politieke baantjesjagers die hun plek bedreigd zien - nog kiezers zijn te vinden die enig geloof in deze dramaserie hebben? Van de vier bibberige leden die nu in de Kamer zitten, lijken me er drie besmet. Ze heten alle drie Judas en u herkent ze onmiddellijk als ze hun nette pak hebben uitgetrokken; dan zijn het weer de gezellige piranha's zoals wij ze kennen.

In de politiek hebben we er nu een wormvormig aanhangsel bijgekregen, een blinde darm die GroenLinks heet.

Heeft het zin om een nieuwe leider aan te stellen die 'een erfenis' moet overnemen?

Wil de schoonmaker van het krokodillenbassin zelf in dat bassin gaan zitten? Moeten de oudjes dan de gescheurde kleertjes gaan verstellen?

Ik zie Paul Rosenmöller niet terugkeren van zijn heerlijke reisjes, en Femke kan zich beter gedeisd houden, want elke analyse over de ondergang van Jolande, zal beginnen met het wijzen naar Femke die haar opvolgster nooit had mogen opzadelen met het probleem van de militaire agenten die naar Kunduz moesten.

Nee, met GroenLinks wordt het niets meer.

Piranha's, vreet nu de rest ook maar op.

Het is toch altijd hetzelfde: hoe hoogstaander de moraal van een partij is, hoe grover de wonden die ze martelend toebrengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden