Update

Ook aanklacht piraterij tegen Nederlandse activisten

Rusland heeft bemanningsleden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise woensdag in Moermansk aangeklaagd voor piraterij. Het gaat om opvarenden met onder meer de Braziliaanse, Britse, Russische en Finse nationaliteit. Ook de Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels worden door Rusland verdacht. Zij kregen de beschuldigingen te horen in de rechtbank in Moermansk.

De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen in een Russische cel Beeld ANP
De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen in een Russische celBeeld ANP

Oulahsen en Ubels waren onder de in totaal 30 actievoerders op het schip Arctic Sunrise die bijna 2 weken geleden door de Russische autoriteiten werden opgepakt. Faiza Oulahsen is campagneleider bij Greenpeace en Mannes Ubels hoofd machinekamer.

Piraterij
Op piraterij staat in Rusland een celstraf van maximaal 15 jaar. In totaal zijn 30 bemanningsleden van de Arctic Sunrise gearresteerd.

Het hoofd juridische zaken van Greenpeace International, Jasper Teulings, zei eerder dat een aanklacht voor piraterij 'ronduit ongegrond' is. Het zou Rusland er vooral om te doen zijn de Greenpeace-activisten zo lang mogelijk vast te houden hangende het onderzoek.

'Zwartste scenario'
Campagneleider Jorien de Lege van Greenpeace Nederland noemt de aanklacht 'het zwartste scenario dat we konden bedenken'. Zij gaat ervan uit dat ook de 28 andere bemanningsleden worden aangeklaagd voor piraterij.

'De Nederlandse overheid moet nu echt iets gaan doen. De diplomatieke weg heeft niets opgeleverd. Rusland schendt internationale wetten', aldus De Lege. Volgens haar had de Arctic Sunrise hooguit een boete moeten krijgen omdat het zich op verboden terrein bevond.

Aanklacht
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft eerder gezegd geen stappen te zullen ondernemen zolang de Russen geen officiële aanklacht tegen de Nederlanders headden bekendgemaakt. Wel heeft het kabinet vorige week aan de Russen gevraagd het schip vrij te geven en de bemanning vrij te laten. De regering bezag toen in afwachting van Rusland 'mogelijke juridische vervolgstappen' zoals een gang naar het Zeerechttribunaal.

Protest bij boorplatform
De Arctic Sunrise werd ruim anderhalf week geleden geënterd door de Russische autoriteiten. Kort daarvoor had Greenpeace met het schip ten zuiden van Nova Zembla geprotesteerd bij een boorplatform van het Russische bedrijf Gazprom. Volgens Greenpeace enterden de Russen het schip in internationale wateren.

Het schip is overgebracht naar Moermansk en het voorarrest van de bemanning is verlengd met twee maanden.

De Fins-Amerikaanse Greenpeace-activist Dima Litvinov Beeld ANP
De Fins-Amerikaanse Greenpeace-activist Dima LitvinovBeeld ANP
De Arctic Sunrise in het water bij Rusland Beeld ANP
De Arctic Sunrise in het water bij RuslandBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden