Ook 50-plusser komt eindelijk weer aan het werk

Ouderen komen weer aan de bak. Voor het eerst in zes jaar neemt de werkloosheid onder 50-plussers af, zowel in Amsterdam als in heel Nederland.

Joachim Jansen
Vanuit verschillende hoeken komen signalen dat de Nederlandse economie aantrekt. Beeld ANP
Vanuit verschillende hoeken komen signalen dat de Nederlandse economie aantrekt.Beeld ANP

Zoals in elke crisis zijn oudere werknemers de afgelopen zes jaar flink geraakt door de economische malaise. Doordat deze groep na ontslag moeilijk weer aan het werk komt, nam de werkloosheid onder 50-plussers snel toe.

De afgelopen maanden was een kentering. Vorig kwartaal daalde het aantal Amsterdamse 50-plussers in de WW, blijkt uit cijfers die uit­keringsinstantie UWV voor deze krant heeft verzameld. Sinds 2008 is het aantal ouderen in de WW altijd gestegen.

In de eerste drie maanden van 2015 gingen 3100 Amsterdamse ouderen uit de WW terwijl 2800 nieuwe uitkeringen werden aangevraagd door deze groep. In april hadden zo'n 12.251 Amsterdamse ouderen een werkloosheidsuitkering, tegen 12.419 in januari.

Sinds maart, iets later dan in Amsterdam, daalt ook de werkloosheid onder ouderen in heel Nederland. Volgens Paul Rijs, arbeidsmarkt­adviseur van het UWV, is de daling te danken aan de aantrekkende economie. 'Consumenten, bedrijven en ondernemers krijgen steeds meer vertrouwen in de economie. Er is meer te besteden.' Hierdoor kunnen bedrijven uitbreiden en ontstaan nieuwe vacatures. 'Daar profiteren 50-plussers ook van.'

Moeilijkere groep
Volgens Rijs speelt ook de vergrijzing mee: 'Er vallen mensen weg, die moeten worden vervangen.' De daling zette zich al eerder in bij jongeren in de WW. 50-plussers hebben doorgaans langer gewerkt en daarom ook langer recht op een werkloosheidsuitkering. Bovendien zijn ze minder aantrekkelijk op de arbeidsmarkt. Ouderen vormen daarom een moeilijkere groep.

Vanuit verschillende hoeken komen signalen dat de Nederlandse economie aantrekt. Gisteren voorspelde het Centraal Planbureau dat de werkloosheid in 2015 zal dalen van 7,4 naar 7 procent en volgend jaar naar 6,7 procent, dankzij een economische groei van 2 procent. Dat sluit aan op de voorspellingen van De Nederlandsche Bank, eerder deze week.

In haar halfjaarlijkse rapport spreekt de centrale bank van een groeiversnelling. Het UWV ziet dat de stijging van het aantal banen zich vooral voltrekt in de detailhandel en horeca.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden