Art Rooijakkers en zijn twee dochtertjesBeeld Artur Krynicki

Ooit kweekt iedereen thuis zijn eigen vlees

Plus

De tweeling Puk en Keesje, geboren in 2017, zijn kinderen van de 21ste eeuw. Wat houdt dat in en hoe ziet hun leven straks eruit? Vader Art Rooijakkers gaat op onderzoek uit. Vandaag: wordt vlees echt een luxeproduct?

Een paar jaar geleden proestte een vegetarische vriend het uit, toen ik het waagde mezelf flexitariër te noemen. Toegegeven, misschien waren locatie en timing van de bewering dat ik bewust minder vlees eet wat ongelukkig, staand naast mijn glimmend nieuwe barbecue, waarop een gevulde kip stond te smoren. Het dier dat ‘tok tok’ doet volgens mijn dochters als ik vraag of ze nog een hapje willen.

Waar vlees nu nog een vast onderdeel is van Nederlandse menukaarten, gaat dat volgens kenners veranderen. De Duitse onderzoeker Henning Steinfeld noemt vlees zelfs ‘het kaviaar van de toekomst.’ Een luxeproduct.

De kans dat mijn meisjes over – pak ’m beet – dertig jaar nog rundvlees eten, is bijna nihil, zegt emeritus hoogleraar Arnold van Huis van de Universiteit van Wageningen bovendien. “Ik denk dat we dat binnen enkele tientallen jaren not done vinden. Veeteelt is verantwoordelijk voor bijna 15 procent van de uitstoot van broeikasgassen, volgens schattingen meer dan al het transport op deze aarde bij elkaar opgeteld. En rundvlees is het meest vervuilend.”

En dan laten we de bio-industrie nog buiten beschouwing. Een tournedos bestellen in een restaurant wordt mogelijk zoiets als roken in een café – iets waarvan mijn dochters verbaasd zullen vragen of we dat ­vroeger echt deden.

Mark Post van de Universiteit Maastricht kan zich er iets bij voorstellen. “Ik denk dat de kans groot is dat we in het Westen over een halve eeuw helemaal geen vlees meer eten, omdat ethische overwegingen steeds belangrijker worden.” Een controversieel standpunt, zegt hij zelf. “Veel collega’s beweren dat je dierlijke eiwitten nodig hebt om in leven te blijven, maar dat weiger ik te geloven. De 2 miljard vegetariërs bewijzen het tegendeel.”

Tot het zover is, werkt Post aan zijn eigen oplossing: kweekvlees. Daarvoor is 99 procent minder land en 96 procent minder water nodig ten opzichte van veeteelt, claimt zijn bedrijf Mosa Meat. In 2013 presenteerden zij de eerste kweekvleeshamburger. Kosten: twee ton. Maar, belooft Post, die burger gaat goedkoper worden. Hij hoopt in 2021 op kleine schaal kweekvlees te verkopen voor 60 tot 100 euro per kilo. “Geen supermarktprijs, nee. We bieden het eerst aan via restaurants, schalen de productie op en doen zo de prijs dalen.”

Deze eerste stapjes leiden deze eeuw mogelijk tot onverwachte toepassingen. Zo lees ik dat de Amerikaanse kweekvleesgoeroe Paul Shapiro denkt dat we in de toekomst vlees uit eigen brouwerij eten, zoals je nu hobbybierbrouwers hebt. Leuk alternatief voor die fles wijn die je cadeau doet als je bij vrienden gaat eten. Maar dat is nog toekomstmuziek. Terwijl de oplossing volgens Arnold van Huis nu al voorhanden is. We moeten aan de alternatieve eiwitten, bijvoorbeeld uit gekweekte insecten. Stukken ­milieuvriendelijker dan veeteelt.

En dat deze tweelingvader gebraden sprinkhaan niet zo lekker vindt klinken? “U eet wel garnalen? Die zijn goed te vergelijken met insecten en bovendien zijn ze hard bezig de smaak van insectengerechten te verbeteren. Die ontwikkelingen gaan heel hard.”

Volgende keer toch maar eens een insectenburger op de barbecue dus. Als flexitariër.

Voor deze rubriek werkt Art Rooijakkers samen met Condor-studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden