Ooggetuigenverslagen uit Nice: Die hobbels waren mensen

Sarah D'Ghoughi (25) uit Amsterdam was een van de Nederlanders die de aanslag van donderdagnacht in Nice meemaakte. 'Ik zag een witte vrachtwagen door de menigte heen rijden.'

Een gewonde wordt donderdagnacht weggevoerd van de Promenade des Anglais in NiceBeeld anp

Bij de aanslag kwamen zeker 80 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

Nadat ze de vuurwerkshow op het strand van de Franse stad had bekeken liep D'Ghoughi net als vele anderen terug richting de Promenade des Anglais. "Toen ik aan de overkant van de grote weg naast het stand stond zag ik een witte vrachtwagen met hoge snelheid over hobbels door de menigte heen rijden," schrijft ze op Facebook. "Al snel drong tot me door dat de hobbels mensen, auto's en motoren waren."

De Nederlander André Hoving was met zijn gezin aanwezig. Toen de vrachtwagen op hem afkwam, sprongen ze de juiste kant op.

De Nederlandse Gabriella van Rosmalen en haar man Wim Groenendijk waren op huwelijksreis in Nice en op de boulevard om naar het vuurwerk te kijken. In een blog doet Van Rosmalen haar verhaal.

Op het moment dat de vrachtwagen het publiek in rijdt, is het stel onderweg naar hun hotel. "Dan zie ik vanaf links een grote, witte vrachtwagen aanrijden. Dat kan toch helemaal niet? De weg is afgesloten en daar lopen allemaal mensen. Met mijn naïeve hoofd denk ik nog dat het bier op is en dat deze truck een nieuwe lading brengt. Op 1 meter passeert hij ons en dan zien we dat het geen gewone vrachtwagen is. Hij maakt tientallen slachtoffers. Mensen gillen, rennen weg. Anderen blijven roerloos op de grond liggen, met hun gezicht naar grond."

'Ik breek'
Terwijl ze tientallen schoten horen, rennen de twee de stad door. "We komen in straatjes waar mensen nog rustig buiten op terrasjes zitten en van niets weten. Dat geeft ons iets meer rust; hier zijn dus geen gekken met pistolen. We worden staande gehouden door een Fransman die zegt dat hij een dokter is en vraagt wat er is gebeurd. Ik kan alleen maar huilen en trillen."

Ze weten uiteindelijk hun hotel te bereiken, maar op dat moment nog weinig bekend is over wat er op de boulevard gebeurd is. "De receptioniste begint te huilen en te bellen. Ik breek en huil mijn ogen uit mijn hoofd. Het besef komt in een keer keihard binnen: ik ben getuige geweest van een terroristische aanslag."

"Ik had niets kunnen doen, maar het schuldgevoel blijft. En de vragen ook: waarom doet iemand zoiets? Op zo'n mooie dag. En waarom zijn mijn man en ik nog ongedeerd, terwijl er 80 mensen het leven hebben gelaten? Als we 1 meter waren doorgelopen, dan hadden wij daar gelegen, 1 meter maar."

Verbijsterd
Ook andere Nederlanders die donderdagavond in Nice waren zijn verbijsterd. "Na afloop van het vuurwerk hoorden wij schoten en mensen begonnen te gillen en rennen," vertelt een Nederlandse ooggetuige aan Radio 1. "We zagen mensen op de grond liggen. Het is hier complete paniek. Iedereen is aan het trillen en huilen."

De Nederlander Peter Spiering is in Zuid-Frankrijk op vakantie en zag de aanslag gebeuren. "Een witte vrachtwagen zonder opschriften reed in volle vaart, minstens zestig kilometer per uur, over het voetgangersgebied. We hoorden doffe klappen van mensen die werden aangereden. Over een lengte van anderhalve kilometer hebben we minstens dertig dode mensen zien liggen," zegt hij tegen de Volkskrant.

André Hoving vertelt aan RTL Nieuws dat de vrachtwagenchauffeur wel harder reed. "120 kilometer per uur, denk ik. Hij zigzagde en reed zo hard mogelijk, om zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Iedereen rende in paniek weg.''

Lees ook: Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag in Nice

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden