Onzekerheid voor medewerkers na thuiszorgwissel in Amstelveen

In Amstelveen woedt een strijd tussen medewerkers van de thuishulp en de gemeente. Amstelring stopt en vier andere bedrijven nemen het over - voor lagere lonen en met minder zekerheid.

Lorianne van Gelder
Ongeveer achttienhonderd ouderen en mindervaliden in Amstelveen maken gebruik van thuishulp. Beeld anp
Ongeveer achttienhonderd ouderen en mindervaliden in Amstelveen maken gebruik van thuishulp.Beeld anp

Thuishulpmedewerkers, vakbondslieden en zelfs hoogbejaarden die hulp krijgen, zijn boos en ontevreden. Amstelveen heeft voor 2016 vier thuiszorgbedrijven de opdracht voor thuishulp in de gemeente gegund. Dat betekent dat de huidige thuishulpaanbieder, Amstelring, stopt, en haar tweehonderd thuishulpmedewerkers moeten overstappen of buiten de gemeente moeten gaan werken.

De medewerkers moeten opnieuw solliciteren bij een van de andere aanbieders als ze in Amstelveen willen blijven werken en verliezen daarmee meestal hun vaste contract. Vaak moeten ze genoegen nemen met een lager loon. Willen ze dat niet, dan moeten ze buiten Amstelveen aan de slag, omdat Amstelring geen thuishulp meer levert in die gemeente.

Ongeveer achttienhonderd ouderen en mindervaliden in Amstelveen maken gebruik van thuishulp. De onrust leidde al tot een demonstratie bij het gemeentehuis begin december.

Wanprestaties
'We zijn in een heel slechte situatie beland,' zegt thuishulpmedewerker Silvia Verver (54). Ze werkt al zestien jaar in de thuiszorg, waarvan zes jaar in Amstelveen voor Amstelring. Nu de stad andere aanbieders heeft gekozen, moet ze elders solliciteren. 'Ik werk 24 uur per week, op een vast contract. Bij een van de nieuwe aanbieders kan ik maar tien uur krijgen. Daarvan kan ik niet leven.'

Het feit dat Amstelveen vier zorgaanbieders de opdracht heeft verleend, heeft te maken met de ervaring met Welzorg, de rolstoel-en scootmobielaanbieder, die zulke wanprestaties leverde dat het contract met de gemeente vorig jaar werd ontbonden.

'Het was een puinhoop daar, maar omdat ze de enige aanbieder waren, stond meteen alles stil,' zegt de Amstelveense wethouder Zorg, Herbert Raat. Met vier aanbieders is er altijd wel een die het kan overnemen, is de gedachte. De overgang moet begin 2016 rond zijn, maar dat halen de nieuwe aanbieders - Axxicom, T-zorg, Brentano en Flexicura - niet. Daarom blijft Amstelring nog een maand langer aan.

Op achteruit
Volgens Raat gaat niemand erop achteruit: thuishulpmedewerkers noch cliënten. 'In tegenstelling tot andere gemeenten bezuinigen wij niet op de vijf miljoen euro die er is voor thuishulp. Het is vervelend dat sommige medewerkers hun vaste contract kwijtraken, maar de overeenkomsten die we met de aanbieders hebben, zijn conform de cao.'

Vakbond FNV Zorg betwist die lezing. Maureen van der Pligt, voormalig Amsterdams raadslid voor de SP en nu vakbondsbestuurder, zegt dat de wethouder vaste contracten had beloofd, dat er nu te weinig wordt betaald en medewerkers en cliënten onnodig in onzekerheid zitten. FNV overweegt juridische stappen.

Volgens medewerker Verver gaan thuishulpers er wel degelijk op achteruit. 'Er is ons altijd verteld dat als we werden overgenomen we dezelfde rechten en plichten zouden houden, maar dat is niet het geval.'

Vertrouwensband
Bovendien, zegt ze, is er al te weinig tijd om haar werk te doen. 'Ik doe regelmatig buiten mijn werk om een extra boodschap voor mensen die niets te eten hadden thuis. Ik heb al zes jaar dezelfde cliënten, met wie ik een vertrouwensband heb opgebouwd. Sommige vertellen mij meer dan ze met hun eigen kinderen delen. Ik probeer ze op de hoogte te houden naar welke werkgever ik overstap, maar het is allemaal nog onzeker.'

In Amsterdam wordt vijftien procent gekort op de huishoudelijke hulp van de thuiszorg. De gemeente vindt dat iedereen recht heeft op een 'schoon en leefbaar huis', maar dat hoeft niet alleen door de thuishulp te worden geregeld. Er wordt eerst gekeken naar wat iemand zelf kan, met hulp van familie of buren. Vervolgens volgt een nieuwe indicatie van de hulpbehoefte.

Herbert Raat Beeld -
Herbert RaatBeeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden