Onzekerheden rondom erfpacht leiden tot domper voor huizenmarkt

De veranderingen van het Amsterdamse erfpachtstelsel leiden tot nieuwe en grote onzekerheden. Een commissie adviseert het gemeentebestuur welke maatregelen getroffen moeten worden. Intussen staan financiële regelingen rondom erfpacht op losse schroeven.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Dit blijkt uit gesprekken met hoofdrolspelers die zich met erfpacht bezighouden. Op korte termijn verandert er weinig. Huizenbezitters zitten vaak met langdurige erfpachtcontracten die ver in de toekomst aflopen. Daarna moeten ze zich afvragen of ze de erfpacht willen afkopen.

Voor Amsterdamse huizenkopers ontstaat een nieuwe en onzekere situatie. Onduidelijk is wat de nieuwe gemeentelijke erfpachtcommissie gaat besluiten over die erfpacht. Afkoop van de canon voor eeuwig zal mogelijk zijn, maar niemand weet hoe en tegen welke prijs dat gaat.

Intussen bieden huidige huizenkopers op een object met onzekerheden. Banken zullen die onzekerheden betrekken bij hun besluit een hypotheek af te sluiten, waarbij risico's zich doorgaans vertalen in hogere kosten.

Koen de Lange van de Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA) zegt dat onduidelijk is hoe de markt op de impasse gaat reageren. 'Ook weten we niet of het college de huizenkopers nóg een keer langs de kassa trekt.'

Onzekere tijden
Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis verwacht ook onzekere tijden. 'Lange tijd was erfpacht een saaie belastingpost. Door recente canonherzieningen, waarbij de canon soms met meer dan een factor twintig steeg, is erfpacht in de hoofden van de mensen gekomen. Dat proces gaat nog door.'

Volgens Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), vallen de onzekerheden mee. Hij zegt dat voor veel eigenaren van woningen op erfpacht op korte termijn niets verandert. 'Denk aan iemand die nog 42 jaar canon moet betalen, en daarna moet beslissen of hij de erfpacht afkoopt.'

Heinen verwacht nauwelijks bewegingen op de woningmarkt. 'Mensen verhuizen eens in de zeven jaar. In dat geval schuift het vraagstuk door naar een volgende koper.' Ook de gemeente zal aansturen op weinig veranderingen. Heinen wijst er op dat de gemeente voor vijf miljard contracten in de boeken heeft staan.

Lees vandaag (15-7) meer in Het Parool: 'Die erfpacht is er nog wel even'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden