Lijstje

Onze cadeautips voor de feestdagen

De recensenten van Het Parool lezen, luisteren, kijken en testen het hele jaar door. Dit zijn hun cadeautips.

Beeld Hotel Element Amsterdam

Onze chef kunst Jan Pieter Ekker had het liefst ook boeken en cd's aanbevolen, maar om ruzie met de kunst­redactie te voorkomen beperkt hij zich tot kunstboeken en één dvd.

De keuze van Joost
In museum Kranenburgh was kort na zijn zelfverkozen dood de door Joost Zwagerman voorbereide, maar niet afgemaakte tentoonstelling Silence out loud te zien. Nu verschijnt alsnog een catalogus, die ook kan worden
gezien als een ode aan deze even geestdriftige als erudiete pleitbezorger van de kunsten.
De keuze van Joost Zwagerman, Ode Aan De Kunst Terra, €24,99

Met en zonder mensen
Na een alcoholverslaving stortte Maarten van der Kamp zich op fotografie; uren loopt hij door de stad om met zijn analoge Leica de meest uiteenlopende taferelen vast te leggen. In De Amsterdammers zijn honderdvijftig van Van der Kamps wonderlijke foto's afgedrukt.

In het even fraaie Het Is Stil Op Straat is dan weer geen enkel mens te zien; het kostte fotograaf Hugo Lingeman zijn nachtrust, want zelfs om zes uur 's morgens staan er toeristen selfies te maken op het Museumplein.
De Amsterdammers, Maarten van der Kamp, Topnotch, €24,99
Het Is Stil Op Straat, Hugo Lingeman, €34,50

Rode schildpad
The Red Turtle is een bij vlagen adembenemend sprookje over de mens en de natuur. Over een drenkeling die aanspoelt op een onbewoond eiland en een enorme rode schildpad, met twee krabbetjes als vrolijke sidekicks.

De eerste lange animatiefilm van Nederlander Michael Dudok de Wit, een samenwerking met de fameuze Japanse Ghiblistudio, werd bekroond in Cannes, was een hit in de bioscopen en was genomineerd voor de European Film Award. De dvd van deze instant-klassieker is rijk aan extra's, zoals de documentaire Het Verlangen van Michael Dudok de Wit, waarin wordt gesproken over het maakproces.
The Red Turtle, Michael Dudok de Wit, €16,99

Amsterdam
Amsterdam is het vierde boek van de Amsterdamse fotograaf Thomas Mannekes met een stad als onderwerp. Met zijn logge 4 bij 5 inch-camera en statief trok hij door de stad. Soms maakte hij een afspraak, dan weer ging hij op goed geluk de deur uit en sprak hij op straat met voorbijgangers.

The Red TurtleBeeld Lumiere

Het in zwart-wit gefotografeerde monument voor de stad doet denken aan het iconische Amsterdam! van Ed van der Elsken (recent herdrukt). Manneke verkoopt de laatste exemplaren tegen de weggeefprijs van €25; er is ook een speciale genummerde editie met een barietprint erbij (€300).
Bestellen via www.thomasmanneke.com

2079 campagnes
De geschiedenis van KesselsKramer is opgetekend in het fijne boekje Twenty Years, Nineteen Objects, Eighteen Stories, dat het eigenzinnige reclamebureau heeft uitgebracht ter gelegenheid van zijn twintigste verjaardag.

In de mooi verzorgde, met foto's verluchtigde uitgave wordt teruggeblikt op 2079 onderscheidende campagnes voor 385 merken en organisaties, waaronder budgethotel Hans Brinker, telefoniebedrijf Ben en Het Parool.
Bestellen via www.kesselskramer.com

Twenty Years, Nineteen Objects, Eighteen StoriesBeeld KesselsKramer

Culinair verslaggever en recensent Hiske Versprille gaat wekelijks voor u uit eten in Amsterdam. Thuis kookt ze bijna strikt gadgetvrij, maar stiekem maken kookwinkels haar toch hebberig.

Slimme weegschaal
Ik val mijn geliefden zo weinig mogelijk lastig met gadgets, maar deze slimme weegschaal vind ik toch een geinig ding - en dan vooral omdat de gadgetwaarde virtueel is en dus geen ruimte inneemt. Je gebruikt hem met de bijbehorende app, die honderden recepten stap voor stap en gekoppeld aan de weegschaal doorloopt.

Heb je niet genoeg bloem in huis, of toch geen vanillesuiker? De weegschaal past het recept automatisch aan. Vooral voor de beginnende kok is dit een behoorlijk ideaal ding.
Drop Connected Scales, $69,95, bestellen via www.getdrop.com

Koken voor jezelf
Nederland telt drie miljoen eenpersoonshuishoudens, dus het is eigenlijk best gek dat er zo weinig boeken zijn over koken voor één persoon. Na haar scheiding merkte gevierd eetschrijver Janneke Vreugdenhil hoe moeilijk zelfs zij het vond om iets fatsoenlijks voor zichzelf te koken: "Koken was mijn manier om ánderen te laten genieten." Door voor zichzelf te koken, leerde ze dat ze dat genot ook zelf waard was - een prachtige boodschap. Los daarvan zijn het allemaal heerlijke recepten zonder poespas of gedoe.
Solo food, 72 x koken voor jezelf, Janneke Vreugdenhil, €19,99

Houtskoolfornuisje
In weerwil van alle enorme tamakobarbecues en buitenkeukens die nu en vogue zijn, ben ik juist een enorm voorstander van de microbarbecue - die steek je namelijk misschien doordeweeks ook nog eens aan, met z'n tweetjes, of in de winter, of op het strand.

Drop Connected ScaleBeeld Drop

Deze Joy Charcoal Stove is een draagbaar houtskoolfornuisje zoals ze in Zuidoost-Azië veel worden gebruikt: je kunt er niet alleen op grillen, maar ook heel goed wokken en bakken. Hij is bovendien hufterproof en zuinig in het gebruik. Er zijn twee maten - op de grote past precies een opengeklapte kip.
Joy charcoal stove, Duikelman, groot €128, klein €98

Het is lang geleden dat ik zo enthousiast was over een ding. "Een snelkookpan! Daar kun je dus supersnel mee koken!" Ik ben niet bepaald een early adopter. Dit apparaat mag gedateerd en weinig sexy overkomen, iedereen zou er een moeten hebben.

Joy Charcoal StoveBeeld Joy

Er is weinig zo fijn als in de winter om zes uur thuiskomen en om kwart voor zeven een grote pan stoofvlees op tafel hebben, of ribollita, of goulash. Vanuit stilstand. Ze zijn er in verschillende maten en prijsklassen. Dit is een goeie.
Silampos 4,5 liter, Duikelman, €79

Messenmagneet
Koop geen grote keukencadeaus: die blokkeren je keukenkasten en uiteindelijk gebruik je ze twee keer. Wil je je teerbeminde iets echt levensverbeterends geven, neem dan iets dat juist ruimte bespaart. Een messenmagneet bijvoorbeeld - want wie zijn goede mes in de keukenla bewaart, verdient 'm niet, maar messenblokken zijn ondingen.

Op een magneet hangt alles voor het grijpen, maar uit de weg, en het ziet er ook nog heel erg cheffig uit - ik heb er drie en hang mijn sleutels en kaasschaaf er ook aan op. Bijna elk messenmerk verkoopt ze voor rond de dertig euro, de Ikea heeft ze voor nog geen tientje.

Geheime tip: de professionele van de horecagroothandel (even een pasje regelen) zijn goedkoop en goed.
Messenmagneet, Ikea, €9,99

MessenmagneetBeeld Ikea

Techexpert Herman Stil hoort vaak dat het 'internet of things' eraan komt. Maar hij weet dat het er allang is. Omarm het!

Snaptacles
Gaat voorheen Snapchat dezelfde kant op als Twitter: de vergetelheid? Sinds het bedrijf zijn naam in het handzamere Snap heeft veranderd, lijkt het hard op zoek naar bestaansrecht. Sinds de aankondiging van Snaptacles hoopt het dat gevonden te hebben.

Het modelletje kinderzonnebril bevat een camera waarmee telkens filmpjes van tien seconden kunnen worden opgenomen om direct naar Snap te worden geüpload. Alsof ze bij Snap niet hebben gemerkt dat filmbrillen sinds de flop van Google Glass zó 2015 en flitsfilmpjes sinds het overlijden van Vine zó 2016 zijn.
Snap Spectacles, $130, www.snap.com

Wifiplant
Ja echt. Parrot, de peetvader aller drones,
bekommert zich ook over het welzijn van ons groen. Met een heuse plantenpot op wifi, die zelf zijn inhoud bewatert, daartoe aangestuurd met een bijbehorende app.

Snap SpectaclesBeeld Snap

De Parrot Pot houdt het welzijn van zijn inhoud nauwkeurig in de gaten en schiet waar nodig te hulp, of het nu om een scheutje water of een alarmbericht naar de eigenaar gaat. Een tuintje of zelfs een vensterbank vol wifiplanten is alleen nog wel een beetje prijzig.
Parrot Pot, €149, www.parrot.com

Drone voor waaghals
Tot nu schroefden waaghalzen Gopro's zelf op skihelm, mountainbike of wetsuit, maar het was te verwachten dat Gopro ook met een eigen vervoermiddel voor zijn actiecamera's zou komen. De Karma is een opvouwbare drone, waaronder een aparte camera gehangen kan worden.

Die stuurt zijn beelden dan wel meteen door naar de afstandsbediening, zodat de bestuurder kan meekijken of de actie in het beeldkader valt. En dat is dan meteen het grootste nadeel; de durfal zal voor zijn luchtshots altijd een sidekick moeten meenemen.
Gopro Karma, €870; Hero5-camera, €430, www.gopro.com

Nestje voor buiten
Zo alom aanwezig als voorspeld is Googles Nest nog niet geworden, ondanks zijn intelligente thermostaat, sprekende brandmelder en - sinds vorig jaar - zijn beveiligingscamera.

Karma DroneBeeld GoPro

Daarvan is nu ook een buiten-de-deurversie beschikbaar, die in weer en wind tuin, balkon of voordeur in de gaten houdt. Doodeenvoudig op te hangen en te bedienen, alhoewel het jammer blijft dat de beelden alleen tegen betaling kunnen worden opgeslagen.
Nest Cam Outdoor, €199, www.nest.com/nl

Dag veterdiploma!
Nooit meer een veterdiploma nodig. Tenminste een jaar te laat - het getijdreis naar de toekomst uit Back to the Future 2 indachtig - komen er dan toch eindelijk zelfstrikkende sneakers op de markt. Vanaf 1 december kan een poging worden gewaagd om Nikes Hyper­adaptschoenen te bemachtigen.

Die trekken zelf de veters aan zodra er een voet in de schoen gaat. De Nederlander die ze wil aanschaffen, zal er ook nog een vliegretourtje New York bij moeten kopen, want ze zijn alleen in twee Nike Stores aldaar verkrijgbaar, overigens pas na online aanmelding.
Nike Hyperadept, $720, www.nike.com

Nest Cam OutdoorBeeld Nest

Redacteur boeken Maarten Moll schrijft behalve over romans ook over voetbal. Maar het liefst leest hij een nieuwe bundel Noorse poëzie.

Mijnwerkers
Fenomenale verhalen van een vergeten
schrijver. Het schrijven van Pancake (1952-1979) weerspiegelt het landschap waarin zijn verhalen zich afspelen: de mijnstreek van West-Virginia. Waar het leven hard is, waar men moeite heeft het hoofd boven water te houden.

Over jonge mannen, afwezige of hardvochtige vaders en weglopende vriendinnen, prijsvechters, vossenjachten, seks, depressie, drank en dood. En dan hebben we het nog niet gehad over de fossielen die in elk verhaal opduiken om de lezer, maar vooral de personages, eraan te herinneren dat ze nietige wezens zijn.
Vossenjagers, Breece DJ Pancake, Lebowski, €19,99

Brieven van Tepper
Prachtige brieven van de schrijver van De Eeuwige Jachtvelden. Teppers leven was literatuur, blijkt uit de 752 pagina's. Scheldend en bewonderend gaat hij door zijn door geestelijke ongemakken geplaagde leven.

'Onder­­tussen dat ding van Tartt gelezen. Wat een afknapperdjen. Ik wil ook een kut en tietjes, anders word ik nooit beroemd.' Hij spaart dus niemand, zeker zichzelf niet. Tepper pleegde in 2012 op vijftigjare leeftijd zelfmoord.
De Kunst Is Mijn Slagveld, Nanne Tepper, Atlas Contact, €45

Meer dan voetbal
Voetbalroman van de schrijver die met Op De Helling (2008) al een wielerroman schreef die als pre-Ventoux (Bert Wagendorp, 2013) kan worden beschouwd. De laatste zaterdag gaat over Sjaak, die zijn laatste voetbalwedstrijd gaat spelen. Tot zijn ongenoegen, want hij zou het liefst doorspelen tot hij erbij neervalt. Maar hij is ingehaald door de jeugd, lees: de tijd.

Nanne Tepper, De Kunst Is Mijn SlagveldBeeld Atlas Contact

Terugblikkend krijgen we zijn 'voetballeven' opgediend, dat natuurlijk over meer gaat dan voetbal alleen. In een fijne, losse stijl lezen we over vriendschap, eerzucht en de liefde. Over het opgeven van iets dat zo lang belangrijk is.
De Laatse Zaterdag, Boudewijn Smid, Thomas Rap, €19,99

Falen
Poubelle, een roman die je opslokt, verhaalt over de opkomst en ondergang van Wessel Stols, een ex-reclameman die probeert schrijver te worden. Na een korte carrière als handelaar in Sovjetkunst raakt hij als Euro­parlementariër betrokken bij de Maidanopstand in de Oekra­ïense hoofdstad Kiev, waar demonstraties waren voor aansluiting bij de Europese Unie.

Stols houdt er een toespraak die grote gevolgen zal hebben.Ook een roman over de strijd die liefde is, kinderloosheid, mislukt schrijverschap, wellust en ambitie - over falen op alle gebieden.
Poubelle, Pieter Waterdrinker, Nijgh & van Ditmar, €21,50

Pieter Waterdrinker, PoubelleBeeld Nijgh & Van Ditmar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden