Onwelkom kunstwerk vindt toch een plek op Europaplein

Het kunstwerk Westlands Wells heeft een nieuwe plek gevonden op het Europaplein in Zuid. De video-­installatie van Femke Schaap maakt deel uit van nieuwe plannen voor de herinrichting van de groenstrook tussen de Kennedylaan en de ­Rooseveltlaan.

Het werk Westland Wells heet straks op de nieuwe plek Virtual Fountains Beeld Femke Schaap
Het werk Westland Wells heet straks op de nieuwe plek Virtual FountainsBeeld Femke Schaap

Onder de naam Virtual Fountains krijgt het kunstwerk een nieuwe kans. De installatie met videobeelden van stromend water zou aanvankelijk een plek krijgen op de Theophile de Bockstrook, maar daar kwam een groep bewoners in verzet.

Het afblazen van de plannen leidde tot een rechtszaak die in hoger beroep uitviel in het voordeel van de kunstenares. Het gerechtshof besloot begin vorig jaar dat het stadsdeel Zuid een nieuwe plek moest zoeken voor het kunstwerk.

Beide partijen zijn tevreden met de uitkomst. Schaap zegt blij te zijn dat haar werk er na zeven jaar alsnog komt. "Het is best lastig om in Amsterdam kunst in de openbare ruimte te realiseren. Mensen moeten een kunstwerk wel een kans kunnen geven en dat kan pas als het werk te zien is."

Promoten in een tent
Over de nieuwe plek op het Europaplein is de kunstenares tevreden. "Er is gek genoeg geen enkel water in de Rivierenbuurt, het bestaat er alleen in naam. Hoe mooi is dan een beeldfontein aan de ingang van de wijk waar die rivieren virtueel samenvloeien."

Dat is afhankelijk van de inbreng van de omwonenden, die mogen zich eerst uitspreken over de nieuwe inrichting. Het uitgangspunt is meer groen, meer speelgelegenheid, meer kunst en minder parkeerplaatsen, vertelt stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel. "Het kunstwerk maakt deel uit van een heel pakket voorstellen, maar er ligt nog niets vast. We gaan eerst in gesprek met de bewoners om te horen hoe zij er tegen aankijken." Dat gebeurt volgende week, in een tent die op de groenstrook zal worden opgezet.

Ook Schaap zal in de tent aanwezig zijn om uitleg te geven. "Ik ben benieuwd naar de inbreng van de omwonenden. Het plan is om samen tot een goede invulling te komen." Daarvoor wordt de tijd genomen: de herinrichting staat gepland voor 2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden