Onvrede over afgesloten IJtunnel: 'Het zal ze vast niet op tijd lukken'

De IJtunnel is zes weken gesloten en dat gaat niet ongemerkt voorbij. Behalve gestremde buslijnen en drukke pontjes is er vooral veel geklaag van Amsterdammers.

De IJtunnel krijgt nieuwe ventilatoren Beeld Alphons Nieuwenhuis
De IJtunnel krijgt nieuwe ventilatorenBeeld Alphons Nieuwenhuis

Het maakt niet uit of het de gemeente, NS of het GVB is. Worden er werkzaamheden aangekondigd dan is de standaard reactie: 'Het zal ze wel weer niet lukken.' Enige vertraging onderweg? Op Facebook en Twitter klagen reizigers.

'Waarom moet elke zomer de IJtunnel dicht voor onderhoud terwijl alle andere tunnels gewoon het hele jaar open zijn?' vroeg een lezer zich deze week in deze krant af. Tussen 15 juli en 19 augustus is de IJtunnel afgesloten door werkzaamheden. Alleen nood- en hulpdiensten kunnen er doorheen.

"2012 is het laatste jaar dat de IJtunnel voor een langere periode dicht ging," zegt een woordvoerder van de gemeente. Het echte probleem voor reizigers lijkt iets heel anders: perceptie. Elke eerste maandag van de maand sluit de tunnel namelijk ook. Maar dan alleen tussen 00.00 en 05.00 uur.

"Andere tunnels gaan vaak enkele maanden aaneengesloten dicht voor dergelijke werkzaamheden," zegt de gemeente. "Dan is het leed in één keer geleden. Nu worden gebruikers steeds opnieuw weer met een gesloten tunnel geconfronteerd maar is de overlast zo beperkt mogelijk."

Zwarte zaterdag
Reden is dat er in de spits driehonderd bussen per uur door de IJtunnel rijden. Qua openbaar vervoer een van de drukste tunnels in het land. Daarom kiest de gemeente er voor de tunnel ­zoveel mogelijk in de relatief rustige zomerperiode onder handen te nemen.

De gemeente werkt onder een strakke deadline. Per 2019 komt een nieuwe Europese tunnelwet waar ook de vijftig jaar oude IJtunnel aan moet voldoen.

"In het geval van de IJtunnel betekent dit nieuwe ventilatoren, de vernieuwing van de brandwerende laag over de hele lengte van de tunnel en allerlei kleine reparaties. Er zijn tien aannemers aan het werk in de tunnel."

Pontjes
Eén van de tunnelbuizen openhouden voor auto's, bussen of misschien zelfs fietsers is geen optie. "We moeten die ene buis openhouden voor nooddiensten." Geen overbodige luxe zo blijkt. In de eerste week werd hier al honderd keer gebruik van gemaakt.

'Maar die drukke pontjes dan!', roepen de verontwaardigde reizigers online. Doordat de tunnel dicht zit en de bussen niet of omrijden, neemt de druk op de IJpont toe. Zaterdag 25 juli beleefden niet alleen Franse snelwegen, maar ook in de stad een 'zwarte zaterdag'. Door de drukte van onder meer festivals in Noord, mooi weer en een kapotte pont was het chaos. De wachttijd liep tot op veertig minuten.

"Het gaat hier om een periode van zes weken," zegt een woordvoerder van het GVB, "waar het één zaterdag echt is misgegaan." Voorafgaand aan elk weekend overleggen gemeente en het GVB over de te verwachten drukte en de geplande evenementen.

Drijvend platform
Te veel mensen op de steigers achter het Centraal Station leidt als snel tot gedrang en chaos bij het in- en opstappen. Vooral de steiger aan de noordzijde lijkt te klein. In 2017 wordt dit gebied opnieuw ingedeeld door stadsdeel Noord.

"In de tussentijd een drijvend platform neerleggen waar extra reizigers op kunnen staan, is een hele dure optie," zegt het GVB. "Indien ­nodig worden wel maatregelen als verkeersregelaars en dranghekken ingezet." In totaal zijn deze zomer vijftig gecertificeerde verkeersregelaars ingezet om de onrust in de stad in goede banen te leiden.

Vorig weekend, een week na 'zwarte zaterdag', was het Craft festival op het NDSM- terrein. "Dat ging helemaal goed," zegt de woordvoerder van de gemeente. "Maar daar hoor je dan weer niemand over."­

Waar wordt deze zomer gewerkt?

IJtunnel
Tussen 15 juli en 29 augustus is de IJtunnel volledig gesloten. Auto's moeten omrijden en ook het OV rijdt een alternatieve route.

Valkenburgerstraat
Tussen 15 en 19 augustus wordt het asfalt van het kruispunt Valkenburgerstraat en Anne Frankstraat vervangen. Werkzaamheden die 24 uur per dag doorgaan. Het kruispunt is gesloten voor auto- en fietsverkeer.

De Boelelaan West
In juli en augustus is het kruispunt van De Boelelaan met de Van der Boechorststraat gesloten voor auto's. Tussen 5 en 14 augustus rijdt tram 16 niet.

Jodenbreestraat
Van 22 tot en met 26 augustus werkt de gemeente 's avonds en 's nachts aan bredere fietspaden bij de verkeerslichten van de Jodenbreestraat. Overdag is de weg gewoon open.

Weesperstraat en Weesperplein
Tussen 16 juli en 15 augustus worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Het meeste verkeer wordt omgeleid, maar het OV ondervindt geen hinder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden