Update

'Onvolledig geïnformeerde' Kamer schrikt van ProRail-rapport

De Tweede Kamer is geschrokken van een rapport van de Algemene Rekenkamer over spoorbeheerder ProRail, dat vandaag verscheen.

ANP/Redactie
Charlie Aptroot, VVD-Kamerlid: 'De hele raad van commissarissen moet weg'. © ANP Beeld
Charlie Aptroot, VVD-Kamerlid: 'De hele raad van commissarissen moet weg'. © ANP

De rekenmeesters stellen dat de Kamer in de afgelopen jaren onvolledig is geïnformeerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en dat een deel van het beschikbare budget niet is uitgegeven aan beheer, onderhoud en aanleg van spoor. De PvdA wil dinsdag een spoeddebat aanvragen om te horen of de uitgaven wel in orde zijn.

Hoe groot het deel is dat 'op de plank ligt' is onduidelijk. De Rekenkamer denkt aan maximaal 1,1 miljard, minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) komt op 373 miljoen euro. Dat bedrag blijft volgens haar behouden voor de spoorsector.
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent gaat het veel te traag. 'De minister moet er bovenop gaan zitten. Het geld moet rollen om het spoor beter te maken.'

VVD'er Charlie Aptroot noemt het schokkend dat geld niet is uitgegeven en dat de rapportages van ProRail niet kloppen. 'Blijkbaar heeft het ministerie geen grip op de spoorbeheerder. Dit is voor mij toch wel het failliet van het staatsbedrijf. De hele organisatie moet daar op de schop.'

PVV'er Léon de Jong vindt het 'een onacceptabel zooitje' bij ProRail. 'Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht en tot die tijd moet de geldkraan per direct worden dichtgedraaid.'

Het rapport is gemaakt in opdracht van een parlementaire commissie die in januari rapporteert. Partijen als ChristenUnie, CDA en D66 willen op dat rapport wachten voor ze definitieve conclusies trekken. CU-voorman Arie Slob noemt het wel 'een politieke doodzonde' dat de Kamer onvolledig is geïnformeerd. D66'er Kees Verhoeven noemt dat 'uiterst zorgelijk'.

ProRail zelf zegt zich gedeeltelijk te herkennen in het beeld dat de Rekenkamer schetst in het vandaag gepubliceerde rapport. 'In de periode 2005-210 is er inderdaad minder uitgegeven dan begroot, maar dat wil niet zeggen dat er sprake is van achterstallig onderhoud.' Volgens een woordvoerder ligt de infrastructuur er goed onderhouden bij en voldoet aan de regels van veiligheid, beschikbaarheid en punctualiteit.

undefined

Minister Melanie Schultz van Haegen. © ANP Beeld
Minister Melanie Schultz van Haegen. © ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden