Onvoldoende geadverteerd, dus verbod op veiling huis

Er is onrust ontstaan rond de laatste Amsterdamse huizenveiling van het jaar, maandagavond in de Rode Hoed. De Utrechtse rechter heeft eind vorige week een voorgenomen veiling van een woning verboden.

Ton Damen
De Rode Hoed, waar de veiling plaatsvindt. Beeld Google Street View
De Rode Hoed, waar de veiling plaatsvindt.Beeld Google Street View

De bekendmaking van de veiling van een woonhuis in Vianen is volgens de rechter onvoldoende geweest en moet verplaatst worden naar 26 september. In de tussentijd kan de veiling beter bekend gemaakt worden.

Het kort geding werd aangespannen door de Amsterdamse advocaat Herman Loonstein, namens een door de executieverkoop benadeelde partij.

Brede bekendmaking
Sinds januari 2015 is het niet meer wettelijk verplicht een veiling van onroerend goed aan te kondigen met openbare aanplakbiljetten of via advertenties in dagbladen met betaalde abonnees.

'Een of meerdere algemeen toegankelijke websites' wordt voldoende geacht. Makelaars plaatsen hun te veilen woningen tegenwoordig meestal op de eigen website van de Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling. Dat is volgens critici echter onvoldoende.

"Het doel is brede bekendmaking voor een zo hoog mogelijke opbrengst," aldus advocaat Loonstein. In de toelichting op de wet uit 2015 worden de websites Veiling.nl en Veilingnotaris.nl nadrukkelijk als extra publicatiemogelijkheden genoemd. Veel makelaars gebruiken deze websites echter niet.

Funda
Volgens Loonstein is de site van de Amsterdamse veiling alleen interessant voor het Amsterdamse veilingpubliek. Maar voor een huis in Vianen moet een groter publiek worden aangesproken.

Loonstein meent dat de vraag rijst of de andere veilingen in Amsterdam wel legaal waren. Amsterdamse makelaars vinden dat die conclusie te ver gaat, zo blijkt uit navraag.

Veilingdirecteur
Chris van Dam, de veilingdirecteur van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), spreekt van een zaak met beperkte reikwijdte. "Dit pand was laat aangemeld. Wij publiceren onze veilingpanden doorgaans in Het Parool. De makelaar kiest daarnaast ook voor andere kanalen."

Advocaat Martijn Punt laat namens de schuldeisers, die op de executieverkoop aandringen, weten meer commentaar te kunnen geven als de rechter motivering aan de beschikking heeft toegevoegd. "Niemand kan hier nog iets over zeggen."

Woordvoerder Dora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft bij de Amsterdamse veiling betrokken notarissen gewaarschuwd voor de eventuele gevolgen van het kort geding. Ze wijst er voorts op dat de zaak nog in een bodemprocedure en in hoger beroep verder getrokken kan worden.

Leeuwarder Courant
Ook in de situatie van voor 2015 oordeelde de rechter dat bekendmaking via één lokale krant niet altijd volstond. De voorzieningenrechter in Leeuwarden oordeelde bijvoorbeeld dat naast publicatie in het Friesch Dagblad ook bekendmaking in de Leeuwarder Courant moest plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden