'Onverwerkte bitterheid' Bloemendaal onderzocht

Burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal wil een onafhankelijk onderzoek naar de afwikkeling van het dossier-Elswoutshoek dat het bestuur van Bloemendaal al jaren in zijn greep houdt.

Patrick Meershoek
null Beeld ANP
Beeld ANP

In een brief aan de nieuwe gemeenteraad stelt de onlangs aangetreden Roest voor een commissie van wijzen onderzoek te laten doen naar de gang van zaken rond de aanvraag van een bouwvergunning door de eigenaren van het Bloemendaalse landgoed, de Amsterdamse broers Hans en Rob Slewe.

Deze formaliteit mondde uit in een loopgravenoorlog die in de voorbije bestuursperiode een burgemeester, drie wethouders en een handvol raadsleden de kop kostte.

Eerder deze maand gaf de raad goedkeuring aan de bouwplannen voor het landgoed, maar volgens Roest is meer nodig om de 'onverwerkte pijn en bitterheid' uit de afgelopen jaren weg te nemen.

"Waarheidsvinding kan helderheid verschaffen over gebeurtenissen die nu nog boven de markt hangen," schrijft de burgemeester over de geruchtenmachine in het villadorp.

Deze draait weer op volle toeren sinds gemeenteraadslid Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal vorig jaar werd veroordeeld wegens het lekken van geheime stukken.

Tijdens het hoger beroep dat deze week diende, gaf haar advocaat inzage in een aantal stukken die erop wijzen dat ­leden van het college vertrouwelijke informatie uit het dossier Elswoutshoek deelden met burgers, met de opzet de eigenaren zwart te maken.

Geheim
Dat leidde onder meer tot een column van Bloemendaler Meindert Fennema in de Volkskrant, waarin de gebroeders Slewe worden afgeschilderd als maffia. In de geheime stukken zit onder meer een interne mail van de toenmalige VVD-wethouder Tames Kokke die Fennema complimenteert: 'Gaat nog wel even door, maar dit is leuk.'

Toen raadslid Roos het wilde opnemen voor de eigenaren van Elswoutshoek door delen van het dossier openbaar te maken, verklaarde het college de stukken geheim. Roos toonde de documenten tijdens een persconferentie in biefstukrestaurant Loetje, en dat leidde tot een aangifte door de gemeente. Vorig jaar werd het raadslid veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur.

Naar aanleiding van een hoger beroep dienden de fracties van PvdA en Liberaal Bloemendaal deze week een motie in met het voorstel de geheimhouding van de stukken af te halen. Er loopt ook nog een WOB-procedure van de broers Slewe, die later deze maand moet resulteren in de vrijgave van tienduizenden documenten over de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden