Onverwachte piek in kinkhoest

In de eerste helft van dit jaar heeft zich een onverwachte piek in het aantal gevallen van kinkhoest voorgedaan. Het RIVM kreeg alleen al in de maand mei 1400 meldingen van kinkhoest. Dat is bijna vier keer zo veel als in mei vorig jaar.

Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, bevestigde woensdag een bericht van de NOS hierover. Het aantal baby's met kinkhoest verdubbelde in de eerste helft van dit jaar van 210 naar 430. Twee zuigelingen zijn aan de ziekte overleden. Ieder jaar overlijden een of twee baby's in Nederland aan kinkhoest.

Elke 2 à 3 jaar is er een piek in het aantal kinkhoestgevallen. Volgens Coutinho is het opvallend dat juist in deze periode van het jaar het aantal gevallen stijgt. Normaal is er dan een afname.

Vooral kinderen tussen 8 en 16 jaar krijgen de ziekte, maar ook volwassenen kunnen worden besmet. De grootste risico's zijn voor zuigelingen die nog niet of nog niet volledig zijn ingeënt.

Coutinho heeft geen verklaring voor de piek. Op Twitter roept hij dokters op alert te zijn op verschijnselen bij niet (volledig) gevaccineerde baby's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden