Reportage

Onverstaanbare Hans Spekman druipt af bij illegalendemonstratie

Ruim honderd betogers demonstreerden vanmiddag voor het hoofdkantoor van de Partij van de Arbeid (PvdA) op de Herengracht tegen het recent gesloten illegalenakkoord. Daar eisten de demonstranten een gesprek met medewerkers van de PvdA.

Beeld Max van Geuns

Twee- à driehonderd demonstranten verwachtte De Coalitie Voor Menswaardigheid bij elkaar te krijgen voor de deur van het PvdA-hoofdkantoor op de Herengracht. Maar op het afgesproken tijdstip van vier uur zag het er magertjes uit. Dertig man stond om zich heen te kijken voor het grachtenpand, waaronder veel fotografen. Ook partijvoorzitter Hans Spekman zat buiten een sigaretje te roken. 'Laat ze maar komen, hoor,' zei hij.

Het duurde niet lang voordat het tromgeroffel en de spreekkoren in de verte te horen waren. Binnen tien minuten stonden ze daar, met hun spandoeken, borden en instrumenten: ruim honderd betogers van acht verschillende actiegroepen, waaronder De Nieuwe Universiteit. Hans Spekman glipte snel naar binnen.

Spreekkoren
Het programma van De Coalitie bestond uit een aantal praatjes, voornamelijk namens de vluchtelingen van We Are Here, en vooral veel spreekkoren. 'Solidarité avec les sans-papiers' en 'geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal' werden het meest gescandeerd. Met de naam 'bed, bad, brood' wisten ze ook raad: onder andere 'big, big bullshit' en 'bla, bla, bla' kwamen voorbij. De meeste teksten waren in het Engels, omdat de meeste vluchtelingen geen Nederlands kunnen.

De woordvoerders hielden verschillende betogen, maar ze hadden allemaal dezelfde lading. Ze eisten dat de PvdA naar buiten zou komen om in gesprek te gaan met de vluchtelingen en ze wilden dat de bed-, bad- en broodvoorzieningen worden uitgebreid en omgezet naar 24-uurs-opvang. 'Bed, bad en brood is geen onderdak, het is een gevangenis,' zei een spreker. 'Deze mensen verdienen ook een thuis.'

De PvdA'ers, waarvan er een aantal uit het raam hing om te luisteren, kregen het zwaar te verduren. Hoewel de vluchtelingen 'smeekten' dat de sociaal-democraten naar buiten kwamen om in gesprek te gaan, riepen ze ook dat PvdA'ers als burgemeester Van der Laan en fractievoorzitter Samsom 'beroepscriminelen zijn die niets om mensenrechten geven'. Ze wilden bewust de PvdA aanpakken, waarvan de politici volgens de actievoerders 'arrogant zijn en hun hart verloren hebben'.

Teveel lawaai
Hans Spekman had ondertussen rustig achter zijn bureau plaatsgenomen en wisselde zijn blik op de computer af met een blik uit het raam. Na een tijdje kwam hij toch naar buiten om de demonstranten te woord te staan, en om nog een peuk te roken. Toen die op was, moest hij concluderen dat er teveel lawaai was om te praten en hij wurmde zich weer tussen de grote deuren van het kantoor.

De betogers gaven niet op en bleven hun leuzen uit volle borst roepen: 'We are here, we will fight. For humans, for freedom, for everybody's rights!' Spekman kwam opnieuw naar buiten en praatte nu met één van de organisatoren, Arzu Aslan. 'Ik wil jullie best nu te woord staan, maar ik moet zo wel weg,' zei hij tegen haar. De reactie van Aslan: 'Als je wil praten, dan mag je dat proberen. Maar als je weg moet, heb je pech gehad. Je wacht maar tot wij klaar zijn!'

Plagende handgebaren
Dit gaf Spekman de gelegenheid om wel wat journalisten te woord te staan, maar zonder succes. Het geschreeuw bereikte een maximaal volume en tijdens interviews maakten de vluchtelingen plagende handgebaren naar het gezicht van Spekman. Hierna droop hij weer af.

Bij de derde verschijning van de partijvoorzitter kreeg hij de microfoon om zijn woordje doen. 'Ik ben Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA,' begon hij. Al snel werd Spekman onderbroken door boe-geroep. Lachend als een boer met kiespijn sprak hij over 'een menswaardig bestaan' en dat de PvdA zich daarvoor zou blijven inzetten, maar hiervan was vrijwel niets te verstaan. De spreekkoren gingen luid door; Spekman kon net zo goed tegen de muur achter hem praten.

Na de onverstaanbare speech was hij weer snel binnen en rond half zes vertrokken de vluchtelingen en andere protestgroepen weer, met hun trommels, spandoeken en spreekkoren. De laatste, cynische reactie van de betogers richting Spekman: 'Thank you for bla, bla, bla!' Het partijkantoor van de PvdA stond er weer verlaten bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden