Plus

Onvermoeibare activiste voor een toegankelijk Amsterdam

Met welwillendheid schieten gehandicapte Amsterdammers niets op en dus bindt Caroll Sastro de strijd aan met de hindernissen.

Patrick Meershoek
Caroll Sastro heeft haar scootmobiel opgetuigd met de kleurrijke boodschappen van haar campagne. Beeld Marc Driessen
Caroll Sastro heeft haar scootmobiel opgetuigd met de kleurrijke boodschappen van haar campagne.Beeld Marc Driessen

Een kapotte lift, een defect metropoortje, een opgebroken stoep, een pinautomaat op grote hoogte, een gebouw zonder invalidentoilet: het is voor Caroll Sastro elke dag weer een uitdaging om de deur uit te gaan met haar scootmobiel.

"Soms stapelen de hindernissen zich op, en dat alleen maar om ergens te komen. Er wordt wel gezegd dat mensen met een handicap altijd boos en chagrijnig zijn. Ik vind dat niet gek."

Onvermoeibare activiste
Sastro zelf maakt een opgeruimde indruk, maar dat heeft te maken met haar strijdbaarheid als het gaat om het opruimen van hindernissen. De 53-jarige inwoonster van Zuidoost is een onvermoeibare activiste voor een toegankelijk Amsterdam en duikt overal in de stad op. "Wij hebben geen beperkingen," zegt ze. "Het is de maatschappij die ons beperkingen oplegt. Validisme is een vorm van discriminatie."

Woensdag doet Sastro mee aan de verkiezingen voor de gemeenteraad met haar eigen partij Carryonthemove. De naam alleen al doet bestuurders in Zuidoost verbleken, want Sastro komt geregeld langs in de bestuurscommissie - alleen of in het gezelschap van een brigade scootmobilisten - om stevig aan de bel te trekken als het om toegankelijkheid in het stadsdeel gaat.

Dat laatste is nodig, want mensen zonder handicap hebben doorgaans geen idee hoe ingewikkeld het dagelijks leven kan zijn voor mensen die hun armen en benen niet volledig kunnen gebruiken, legt zij uit.

Te kleine draaicirkel
"Als ik ergens ben, kan ik het niet laten om een blik te werpen op de voorzieningen. Het invalidentoilet is vaak een ramp. Een te kleine draaicirkel voor de scootmobiel, een spiegel die te hoog hangt, geen alarmkoord. Ik noteer dat allemaal en stuur een bericht naar de verantwoordelijke organisatie."

Als gemeenteraadslid wil Sastro haar toezichthoudende taken uitbreiden tot het bestuur van de stad. "Het lijkt me heel goed dat er in de raad ook iemand zit die een scherp oog heeft voor wat invaliden nodig hebben. Die haar vinger opsteekt als er besluiten dreigen te worden genomen die in het nadeel van gehandicapten uitpakken. Door in een vroeg stadium van de besluitvorming aan de bel te trekken, kan het dagelijks leven van een grote groep mensen iets makkelijker worden."

Sastro wijst erop dat het geen kwestie is van welwillendheid van de kant van de gemeente. "Nederland heeft het VN-verdrag ondertekend inzake de rechten van mensen met een handicap. Daarmee heeft het kabinet de garantie gegeven dat wij volop kunnen deelnemen op het gebied van wonen, werk, zorg, participatie, et cetera. Twee jaar geleden is dat ook een nationale wet geworden, maar in de praktijk moet er nog heel veel gebeuren. Ook in Amsterdam."

Geschikte bemoeial
Gevraagd om een paar voorbeelden, komt de lijsttrekker met een hele waslijst. De gekste dingen: van uitnodigingen om ergens te komen spreken om ter plaatse te ontdekken dat er geen mogelijkheid is om in een scootmobiel op het podium te komen tot winkels met te krappe gangen voor een rolstoel.

Om nog maar te zwijgen over mensen die tegen je praten alsof je je verstand verloren hebt in plaats van je loopvermogen, of die aan een begeleider vragen hoe het met jou gaat.

Sastro laat zulke voorvallen nooit passeren. Die bemoeizucht maakt haar geschikt voor het politieke werk, denkt ze. "Ik heb in het verleden geregeld aanbiedingen gehad van politieke partijen, maar nooit voor een verkiesbare plaats. Ik aarzelde ook wel, want neutraliteit is belangrijk als je met iedereen wil kunnen praten. Onder eigen vlag zie ik het wel zitten. Veel mensen vragen of ik wel weet waar ik aan begin, maar ik heb er juist veel zin in."

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden