'Onvermijdelijk dat wachtlijst sociale huur langer zal worden'

De wachtlijsten en wachttijden voor sociale huurwoningen in Amsterdam zullen de komende tijd langer worden. SP-wethouder Laurens Ivens kan die trend, ondanks zijn afspraken met de woningcorporaties en de huurdersvereniging, niet keren.

Sociale huurwoningen aan de Burgemeester de Vlugtlaan.Beeld Patrick Post/Hollandse Hoogte

Dat zeggen hoogleraar Peter Boelhouwer en emeritus hoogleraar Hugo Priemus, beiden van de TU Delft.

Vorig jaar waren er totaal nog zo'n 230.000 sociale huurwoningen in Amsterdam. Dat aantal daalt snel door verkoop en liberalisatie, maar mag volgens de afspraken in 2019 niet lager zijn dan 187.000.

Boelhouwer vindt dat alsnog een forse daling. 'De wachttijden voor sociale huur zullen nog verder oplopen, doordat er elk jaar minder woningen beschikbaar komen.'

Het aantal sociale huurwoningen dat jaarlijks aan een nieuwe huurder wordt verhuurd, daalde de afgelopen jaren al drastisch in Amsterdam, van circa 13.000 in 2002 naar 6000 in 2014.

Regisserende rol
Volgens Priemus heeft de wethouder nagelaten de regie te nemen. 'De gemeente krijgt in de nieuwe Woningwet een regisserende rol toebedeeld, maar de wethouder heeft die kans niet aangegrepen.' Volgens Priemus zijn de afspraken vooral een kwestie van voortborduren op het beleid van corporaties.

De claim van Ivens dat hij er alles aan heeft gedaan om zo veel mogelijk een halt toe te roepen aan de teruggang van het aantal sociale huurwoningen, die wordt gestimuleerd door Haags beleid, gaat volgens Boelhouwer dan ook niet op. 'De corporaties hoeven echt niet zo veel te verkopen.'

Volgens Priemus worden de wachttijden en wachtlijsten ook langer door de extra groei van urgente groepen, zoals asielzoekers met een verblijfsstatus.

Vandaag (28/7) meer in Het Parool: 'SP redt sociale huur niet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden