Plus

Ontwikkelaar Ten Cate kraakt nieuwe ligplaats na uitzetting

Henk ten Cate (69), scheepsreparateur en ontwikkelaar van elektromotoren in de Amsterdamse Houthaven, heeft zondagmorgen in alle vroegte een stuk van de wateren van Port Amsterdam gekraakt. Het gaat om een aanlegplaats naast zijn voormalige ligplaats.

Henk ten Cate (links) en Bert RomeijnBeeld Ton Damen

Met de hulp van meer dan tien vrienden en relaties voeren Ten Cate en zijn zoon hun Duitse peilschip om zes uur in de ochtend naar de nieuwe ligplaats. "Op dat tijdstip heb je nog geen last van ambtenaren," aldus Ten Cate.

De kraakactie volgt op het feit dat het bedrijf HTC Handel van Ten Cate op 30 april zijn oude ligplaats voor zijn bedrijfsvaartuig in de Houthaven verloor. Het Amsterdamse havenbedrijf wilde het aflopende contract voor de ligplaats niet verlengen en kreeg in een door Ten Cate aangespannen rechtszaak gelijk.

Ten Cate zou door het laatste tijdelijke contract te tekenen, aldus het Havenbedrijf, schriftelijk akkoord zijn gegaan met de beëindiging van de overeenkomst voor de ligplaats. Volgens Ten Cate had hij echter geen keus.

Eerder had hij een vrije ligplaats in het Oostelijk Havengebied, maar was hij door de gemeente overgehaald om op basis van tijdelijke contracten met zijn bedrijfsvaartuig en reparatiescheepjes in de Houthaven te gaan liggen.

Bezetting
Het schip mag op straffe van hoge boetes vanaf deze maand niet meer op de oude ligplaats liggen. Daarom heeft Ten Cate zijn plek verlaten, maar een naastgelegen stuk water betrokken. Zelf spreekt hij niet van kraken, maar van een bezetting die voortvloeit uit een zoektocht naar een uitvlucht.

Zondagmiddag was Ten Cate alweer aan het werk. Hij hielp zijn klant Bert Romeijn, uitgever, met een reparatie aan de motor van zijn aluminium sloep. Romeijn had daarvoor een speciale sleutel voor nodig, die Ten Caten in de jaren zestig nog met zijn vader had aangeschaft. "Ik ben ruim twee jaar klant van Ten Cate, en wil niet meer bij hem weg," aldus Romeijn.

Port Amsterdam liet eerder weten dat de ruimte in de Houthaven nodig is voor binnenvaartschepen en duwbakken.

Beeld Ton Damen
Henk ten CateBeeld Ton Damen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden