Ontwerp Westerhuis gekozen als MH17-monument bij Schiphol

Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 willen een grote wand van 6 meter hoog en 25 meter lang als gedenkteken.

De locatie nabij Schiphol waar het nationale monument voor de slachtoffers van rampvlucht MH17 moet komenBeeld ANP

Het ontwerp van Ronald Westerhuis kreeg de meeste stemmen van nabestaanden uit in totaal vijf voorstellen. Het moet verrijzen in het herinneringsbos in Vijfhuizen bij Schiphol.

De wand staat symbool voor de zwaarte van het verlies, laat Stichting Vliegramp MH17 weten. In het midden zit een 'oog', een gat waar zonlicht doorheen komt. Dat staat symbool voor hoop.

De namen van de slachtoffers worden in de wand gegraveerd.Er hebben 155 nabestaanden van 139 slachtoffers gestemd over het ontwerp. Ze kregen de vijf voorstellen op 21 mei gepresenteerd.

Een belangrijke eis van de nabestaanden was dat op het gedenkteken alle 298 namen van de slachtoffers zouden komen.

De Stichting Vliegramp MH17 hoopt in het najaar te weten of de plannen kunnen doorgaan. Eerst wordt nog gekeken naar de haalbaarheid en de financiering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden