Ontwerp plaskrul 2.0 ook voor vrouwen en rolstoelgebruikers

Vrouwen die nodig moeten plassen kunnen vrijwel nergens in de stad terecht. Ontwerpbureau Studio Selva komt daarom met de plaskrul 2.0. Voor vrouwen, rolstoelgebruikers en - vooruit - ook voor mannen.

Jorien van der Keijl
De meeste vrouwen weten het zeker: plassen in de plaskrul is voor hen onmogelijk Beeld ANP
De meeste vrouwen weten het zeker: plassen in de plaskrul is voor hen onmogelijkBeeld ANP

Een heleboel vrouwen waren boos na de veroordeling van een vrouwelijke wildplasser, die volgens de rechter 'maar gewoon even in een krul had moeten plassen'. Ze protesteerden met de actie #zeikwijf door foto's te plaatsen van hun onmogelijke poses in de bestaande krullen.

Ook ontwerper Johan Selbing van Sudio Selva volgde samen met Alondra Paz Vargas de ophef rondom #zeikwijf. De mannen besloten de vrouwen te hulp te schieten met een ontwerp voor een nieuwe plaskrul.

Heerlijk hurken
De krul 2.0 is gebaseerd op het ontwerp van de bekende mannelijke plaskrul en heeft dezelfde vorm en een gaatjes motief. Maar er zijn cruciale verschillen. Zo is het toilet groter gemaakt en daardoor ook voor rolstoelgebruikers en komt er een toiletpot in. Ook is de nieuwe versie meer gesloten aan de onderkant, zodat vrouwen ongeneerd kunnen gaan zitten. Om baby's te verschonen komt er een verschoontafel.

Alhoewel de krul 2.0 neigt naar een toiletgebouw - met een dak, deur en verlichting - is er gekozen voor een sober ontwerp, want de krul moet zeker niet te veel luxe geven. "Straks wordt het een hotel voor zwervers. Dus zeker niet te veel comfort." Zo is de wasbak in het ontwerp aan de buitenkant geplaatst, zodat mensen niet in de verleiding komen zich uitgebreid te gaan badderen.

Over de pot
Willen vrouwen wel op zo'n sober toilet? Wordt dat niet na een paar keer hartstikke smerig? Na even denken, weet Selbink wel de oplossing. "Misschien is het handig om naast de wc ook een urinoir te plaatsen."

"Maar het is echt slechts een schets, hoor! Om het tot een succes te maken moeten we nu met beheer, handhavers en leveranciers van openbare toiletten overleggen." De organisator van #zeikwijven is in elk geval enthousiast. "Ze wilde meteen langskomen om het ontwerp te bekijken."

Selbink heeft het ontwerp ook aan de gemeente aangeboden, maar heeft nog geen reactie gekregen.

Lees meer: Als vrouw plassen in urinoir? 'Dan ziet iedereen je kukeleku'

undefined

Het ontwerp van de plaskrul 2.0 Beeld Studio Selva
Het ontwerp van de plaskrul 2.0Beeld Studio Selva

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden