Ontvoering van topdressuurpaard leidt tot geweld en schoten

Een knokploeg van zo'n tien mannen zou gisteren in Vijfhuizen hebben geprobeerd topdressuurpaard Vingino uit zijn stal te halen. Daarbij zouden mensen zijn mishandeld en is er geschoten. Een conflict in de paardenwereld ligt aan het geweld ten grondslag.

Tommie Visser met Vingino in actie tijdens de finale van het NK dressuur in de zomer van 2013. Beeld ANP
Tommie Visser met Vingino in actie tijdens de finale van het NK dressuur in de zomer van 2013.Beeld ANP

Er zitten kogelgaten in de auto's in de Kromme Spieringweg in Vijfhuizen, waar in de stallen in de straat een langslepend conflict in de paardenwereld tot een climax kwam. De politie heeft vijftien mensen aangehouden.

Een knokploeg van zo'n 'tien sterke mannen' zou gisteren naar de stallen van de familie Visser zijn gekomen om topdressuurpaard Vingino mee te nemen. De zoon van de familie, Tommie Visser, traint en berijdt dat paard, dat zich volgens kenners ontwikkelt tot een dier met veel potentie. Onlangs werd Visser met zijn ruin opgenomen in de Olympische dressureploeg.

Stalmeisje mishandeld
Volgens Visser drong de knokploeg met geweld de stallen binnen: de mannen zouden een stalmeisje hebben mishandeld met een ijzeren ketting en de vader van Tommie Visser met ijzeren staven hebben bewerkt. Visser Sr. zou zich hebben verzet door om zich heen te schieten met een vuurwapen. Daarbij is niemand gewond geraakt.

Volgens Visser is de knokploeg gestuurd door Margriet van Beelen, die samen met Visser mede-eigenaar is van Vingino. Zij zou het paard, dat flink in waarde is gestegen, willen verkopen. Visser claimt echter dat zij dat niet mag doen. Hij zegt nooit betaald te zijn voor de training die hij het dier heeft gegeven.

Toen Van Beelen aankondigde het paard te willen verkopen, heeft Visser haar dat in een brief van zijn advocaat ontraden. Vandaar de knokploeg, denkt Visser.

Volgens Van Beelen ligt de zaak anders. 'We gingen gewoon mijn paard ophalen en toen begon de vader van Tommie Visser gelijk te schieten,' stelt Van Beelen tegen paardenwebsite Horses. De politie heeft Vingino inmiddels in beslag genomen en is een grootschalig onderzoek begonnen. Beide partijen hebben aangifte tegen elkaar gedaan.

undefined

De stallen in Vijfhuizen Beeld Google Maps
De stallen in VijfhuizenBeeld Google Maps
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden