'Ontvoering van kind naar Nederland legaal'

''Een kind terugsturen naar zijn thuisland leidt nu te vaak tot dramatische situaties. Daar moet een einde aan komen,'' aldus CDA-Kamerlid Coskun Çörüz. Foto GPD/Harmen de Jong Beeld
''Een kind terugsturen naar zijn thuisland leidt nu te vaak tot dramatische situaties. Daar moet een einde aan komen,'' aldus CDA-Kamerlid Coskun Çörüz. Foto GPD/Harmen de Jong

DEN HAAG - Kinderen die door hun Nederlandse vader of moeder vanuit het buitenland zijn ontvoerd naar Nederland moeten bij hun 'ontvoerder' kunnen blijven.

Volgens een meerderheid in de Tweede Kamer worden zij nu vaak teruggestuurd naar de buitenlandse ouder terwijl die hen mishandelt of verwaarloost. De PvdA, SP, CDA en VVD vinden dat onverantwoord.

Ontvoeringen worden sinds 1990 afgehandeld volgens het Haags Kinderontvoeringsverdrag dat door ongeveer tachtig landen is ondertekend. Volgens dat verdrag moet een vader of moeder die het kind zonder toestemming van de andere ouder meeneemt naar een ander land, het kind binnen enkele weken terugbrengen naar de voormalige woonplaats.

Daar kan vervolgens de scheiding tussen beide ouders worden geregeld en worden bepaald welke ouder de voogdij over het kind moet krijgen.

Zo'n proces kan lange tijd duren. In de praktijk komt het er soms op neer dat zo'n jongen of meisje alleen teruggaat omdat de ontvoerende ouder bij binnenkomst van het land wordt gearresteerd. Een kind dat door de moeder wordt meegenomen omdat het door de vader wordt mishandeld, loopt de kans zo weer terecht te komen bij de man voor wie moeder en kind waren gevlucht.

Een 'ontvoerd' kind moet volgens de huidige regels namelijk altijd weer terug naar het land waar het vandaan komt. Pas daar wordt vastgesteld of de ouder het kind terecht of onterecht heeft meegenomen. De Kamer wil dat dit hier al gebeurt, voordat het kind wordt teruggestuurd.

Volgens SP-Kamerlid Jan de Wit kan zo worden voorkomen dat onverantwoorde situaties ontstaan en moet daarom bij ontvoering beter worden gekeken naar de belangen van het kind.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib beaamt dat. ''Een vader of moeder die het kind meeneemt om het in veiligheid te brengen, trekt vaak aan het kortste eind. Die wordt gezien als ontvoerder en raakt het kind kwijt terwijl het belangrijker is dat het bij de ouder blijft waar het veilig is en wordt beschermd.''

Volgens CDA-Kamerlid Coskun Çörüz is het verdrag 'niet meer van deze tijd' omdat steeds meer mensen een gemengd huwelijk hebben, naar het buitenland emigreren en kinderen als gevolg daarvan steeds vaker uit veiligheidsoverwegingen worden 'ontvoerd'.

''Een kind terugsturen naar zijn thuisland leidt nu te vaak tot dramatische situaties. Daar moet een einde aan komen,'' aldus Çörüz. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden