Ontvoerde premier Libië bevrijd uit handen ontvoerders

De Libische premier Ali Zeidan is donderdag enige tijd ontvoerd door gewapende mannen. Zij waren boos over de aanhouding afgelopen weekend van een Libische terreurverdachte in Tripoli door Amerikaanse militairen. Zeidan twitterde na zijn vrijlating dat de ontvoerders eisten dat hij een stuk tekende, waarin hij zijn aftreden bekendmaakte. Zeidan weigerde dat.

Veiligheidspersoneel rond het Corinthia-hotel in Tripoli. Beeld afp
Veiligheidspersoneel rond het Corinthia-hotel in Tripoli.Beeld afp

Een regeringswoordvoerder zei dat Zeidan was bevrijd en het goed maakte. Hij beklemtoonde daarbij dat de premier niet is vrijgelaten door zijn ontvoerders, maar werd bevrijd en dat de daders worden vervolgd. Zeidan is door een 'brigade revolutionairen' uit handen van de ontvoerders bevrijd.

Geen geweld
De gewapende mannen reden in de vroege ochtend naar het Corinthia Hotel in het centrum van de stad, waar de premier permanent verblijft. Zeidan werd door hen meegenomen en een hotelmedewerker verklaarde daarbij dat er geen geweld werd gebruikt. De ontvoerders behandelden de premier met respect en 'veroorzaakten geen problemen', aldus de medewerker.

De zender al-Arabiya heeft beelden waarop de arrestatie te zien zou zijn. De premier wordt hierbij omgeven door gewapende mannen, en ziet eruit alsof hij net van zijn bed is gelicht.

Het nieuws dat vanmorgen binnenstroomde was verwarrend, ook omdat de militie die de president had ontvoerd officieel onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt.

De daders zouden voormalige opstandelingen tegen het in 2011 ingestorte regime van kolonel Kaddafi zijn. Die opstandelingen heten 'revolutionairen', zijn zwaar bewapend en schuimen met zeer verschillende doelen voor ogen nog steeds rond in het land. De regering poogt die bendes te neutraliseren, bijvoorbeeld door ze officiële taken te geven. De ontvoerders van Zeinab waren bijvoorbeeld lid van een militie die misdaad moet bestrijden. Mogelijk zijn ze in die hoedanigheid het hotel binnengekomen. De ontvoerders zeiden toen dat ze Zeidan hadden gearresteerd en dat hij werd vastgehouden in het complex van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Libische premier Zeidan is door gewapende mannen uit een hotel in Tripoli ontvoerd. Beeld afp
De Libische premier Zeidan is door gewapende mannen uit een hotel in Tripoli ontvoerd.Beeld afp
Beeld van de ontvoerde premier zoals wordt uitgezonden op de zender al-Arabiya. Beeld screenshot
Beeld van de ontvoerde premier zoals wordt uitgezonden op de zender al-Arabiya.Beeld screenshot

Aanslagen op Amerikaanse ambassades
Ze hielden de premier verantwoordelijk voor de rol die de Libische regering heeft gespeeld bij de aanhouding van het vermeende al-Qaeda-kopstuk Abu Anas al-Liby door Amerikaanse militairen. Deze werd door de VS gezocht wegens betrokkenheid bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.

Zeidan werd een jaar geleden door het voorlopige parlement gekozen tot regeringsleider. Hij had in 1980 het regime van Kaddafi de rug toegekeerd en leefde 30 jaar in balingschap. De regering die hij leidt is echter zwak, mede omdat het Kaddafi-regime geen sterk staatsbestel naliet. De wapenvoorraad die na de val van Kaddafi rondslingerde, heeft banditisme, extremisme en stammenrivaliteit tot grote hoogten gedreven, terwijl de regering in Tripoli de mensen en middelen mist om haar gezag te laten gelden.

Afgelopen maandag zei Zeidan nog in een interview met de BBC dat Libië als basis wordt gebruikt om wapens naar de hele regio te exporteren. Hij zou het Westen om hulp hebben gevraagd om het geweld van de milities in Libië te bestrijden.


Het Corinthia hotel in Tripoli, waar Zeidan permanent verblijft. Beeld afp
Het Corinthia hotel in Tripoli, waar Zeidan permanent verblijft.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden